Držitelka titulu Právník roku a místopředsedkyně NSS Barbara Pořízková Foto: PR

Místopředsedkyní NSS bude Barbara Pořízková

Novou místopředsedkyní Nejvyššího správního soudu (NSS) se podle informací České justice stane Barbara Pořízková. Včera měla Pořízková absolvovat pohovor u prezidenta Miloše Zemana, který měl s jejím jmenováním souhlasit. „Mohu potvrdit, že se včera na Hradě pan prezident s JUDr. Pořízkovou setkal,“ reagoval mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Jak Česká justice informovala již v červenci, Pořízková patřila mezi tři kandidáty na tuto funkci, které prezidentovi Zemanovi předestřel k úvaze současný místopředseda a již potvrzený budoucí předseda Michal Mazanec. Pořízková pak také měla patřit mezi jména, která za sebe do čela soudu navrhoval prezidentovi Josef Baxa.

„Jde o dobrou zprávu, která, jak doufám, bude příznivě přijata všemi, a ukončí tak období spekulací a nejistoty o obsazení vedoucích funkcí pro příští období,“ reagoval Baxa na zprávu o výběru Pořízkové.

Barbara Pořízková patří mezi menšinu soudců, kteří zamířili do justice z „byznysu“ – před jmenování soudkyní NSS působila v poradenské společnosti PriceWaterhouse Coopers, kam nastoupila z brněnského Finančního ředitelství. Soudkyní se stala v roce 2006 a byla přidělena rovnou k NSS.

Mazanec povede NSS od 1. října tohoto roku, kdy z čela soudu odejde po 15ti letech jeho první předseda Josef Baxa. Ten, jak zjistila Česká justice, nedávno odmítl nabídku hnutí ANO, aby se stal ministrem spravedlnosti a bude se věnovat soudcovské činnosti.

(pd, epa)