Trestní oznámení na soudce, který čelí kárnému řízení, podal v únoru Nadační fond proti korupci Foto: archiv

Policie obvinila advokáta z navádění retardovaného muže, hrozí mu pozastavení výkonu

Hradecká policie obvinila advokáta z Hradce Králové z přečinu nadržování. Podle kriminalistů přesvědčil mentálně retardovaného muže, aby na policii nevypovídal v neprospěch dvou žen, dnes již odsouzených za úvěrové podvody. Informaci potvrdila mluvčí hradecké policie Iva Kormošová. Obviněnému čtyřiatřicetiletému muži hrozí až čtyři roky vězení. Česká advokátní komora (ČAK) podle mluvčí Ivy Chaloupkové očekává, že advokát bude profesní komoru o svém obvinění informovat. Čeká ho nyní může pozastavení výkonu advokacie.

Podle policie nemajetný dvaatřicetiletý muž, kterého advokát zastupoval, hrál v případu odsouzených žen roli takzvaného bílého koně, když na základě nepravdivých informací podvodně získal bankovní úvěr ve výši několika set tisíc korun. „Jeho trestní stíhání bylo zastaveno, protože na základě znaleckých posudků se zjistilo, že v době spáchání trestného činu nebyl pro nepříčetnost trestně odpovědný,“ uvedla Kormošová.

Podle ní advokát muže na policii doprovázel, osobně na něho dohlížel, protože věděl, že se chce ke skutku doznat a uvést, jak se vše odehrálo. „Opravdu ho přesvědčil k tomu, že nevypovídal. Ve skutečnosti tedy nehájil zájem svého klienta, ale zájmy organizátorů spáchaného zločinu, které se tak snažil uchránit od trestního stíhání, za což od nich obdržel finanční hotovost ve výši nejméně 20.000 korun,“ uvedla Kormošová.

Policisté budou dál prověřovat, jestli podobně advokát nejednal i v dalších případech. Pokud je advokát trestně stíhán, bývá může mu být ze strany ČAK pozastavena činnost. „Je stavovskou povinností pod sankcí dotyčného advokáta nám svoje trestní stíhání oznámit, stejnou oznamovací povinnost mají podle trestního řádu i orgány činné v trestním řízení. My můžeme a určitě budeme konat, jakmile se tato informace na Komoře objeví oficiálně,“ uvedla mluvčí ČAK s tím, že zatím mají zástupci Komory informace pouze z médií.

Advokáta poté čeká standardní řízení o možném pozastavení výkonu jeho advokacie. Pokud k  němu dojde, potrvá toto opatření až do pravomocného skončení kauzy. Takové řízení vede představenstvo ČAK vždy, když je trestně obviněn advokát. Představenstvo ČAK při něm zvažuje, zda dotyčný i během své trestní kauzy může nadále advokacii vykonávat (např. když jde o dopravní delikty bez závažných následků a bez alkoholu, a takových je většina) nebo je nutné jeho výkon advokacie pozastavit, protože jinak by to ohrožovalo důvěru v advokacii jako celek nebo důvěru v něj u jeho klientů (zejména jde-li o podezření, že trestný čin souvisí s výkonem advokacie). „Je o opatření preventivní a velmi přísné, vezmete-li v úvahu, že advokátovi berete v podstatě možnost vykonávat profesi, ač není ještě odsouzen. Přesto k němu představenstvo cca v 10 – 15 případech ročně přistupuje,“ dodává Chaloupková.


ROK                      počet trestních stíhání advokátů                    pozastavení výkonu

2015                     56                                                                                    15

2016                     46                                                                                    12

2017                     46                                                                                    10 


Pokud je výkon advokacie advokátovi skutečně pozastaven, nemůže advokát až do pravomocného skončení jeho kauzy advokacii vykonávat. Je-li posléze soudem osvobozen, je mu výkon advokacie obnoven.
Je-li odsouzen k trestu odnětí svobody, automaticky je dle zákona o advokacii vyškrtnut ze seznamu advokátů a nadále definitivně nemůže advokacii logicky vykonávat. Je-li odsouzen k jinému trestu (finančnímu, nepodmíněnému) a nedostane-li soudem zákaz činnosti, opětovně rozhoduje představenstvo ČAK, zda advokacii do budoucna bude moci vykonávat či nikoliv.

(epa, čtk)