Výbor nakonec nepodpořil návrh komunistického poslance Zdeňka Ondráčka na zvýšení hranice promlčení nejzávažnějších trestných činů Foto: archiv

Případ vydírání soudkyň na Vysočině projedná odvolací soud v Brně

Případ vydírání dvou soudkyň a státního zástupce na Vysočině projedná odvolací Krajský soud v Brně. Okresní soud Brno-venkov bývalého vojáka, kterého státní zástupce z vydírání viní, v polovině června obžaloby zprostil. Státní zastupitelství se proti rozsudku odvolalo, řekl mluvčí okresního soudu Michal Hoskovec. Muž vinu popírá.

Státní zastupitelství muže viní z toho, že na jaře 2015 vyhrožoval dvěma soudkyním z havlíčkobrodského a jihlavského soudu, podle spisu jim z různých míst posílal výhružné dopisy. Psal v nich, že mu zničily život a že on teď zničí život jim. Jedné ze soudkyň dal podle žalobce spolu s dopisem do popelnice podříznutého kohouta v igelitovém pytli. Žalobce ho vinil i z toho, že muž o rok později vložil nefunkční granát pod vůz státního zástupce.

Podle obžaloby muž nebyl spokojený s tím, jak soudkyně rozhodovaly v jeho předešlých případech, týkaly se například úpravy styků se synem. Odsouzen byl už dříve za neplacení výživného, podmínku dostal i za nebezpečné vyhrožování. Státní zástupce, který našel pod autem granát, zase nařídil domovní prohlídku dotyčného muže, protože existovalo podezření, že chystá vraždy soudců.

„Bylo jednoznačně prokázáno, že se uvedené skutky staly. Nebylo ale prokázáno, že je spáchal obžalovaný,“ uvedla v odůvodnění červnového zprošťujícího rozsudku předsedkyně senátu Lenka Jirsová. Podezření, že se muž dopustil trestné činnosti nebo se na ní podílel, podle soudkyně stále trvá. Důkazy proti němu ale byly podle ní nepřesvědčivé.

Muž strávil asi rok ve vazbě, loni na podzim ho soud z vazby propustil. Manželka za něj zaplatila kauci 750.000 korun, soud mu také stanovil probační dohled. Muž od začátku vinu popírá, jako důkaz nabízel i to, že absolvuje zkoušku na detektoru lži. „Nic z toho, co je mi kladeno za vinu, jsem neudělal,“ uvedl už dříve bývalý voják. Podle něj za tím stojí jeden ze svědků, který byl v minulosti odsouzený za vraždu a dostal i podmínku za vydírání úřednice. Podle muže měl motivaci spolupracovat na tomto případu s policií, a dostat tak mírnější trest.

(čtk)