Soudce Kamil Kydalka Reprofoto: ČT

Soudce Kydalka o Klausově amnestii řekl obecně známé věci, míní jeho advokát

Kárný senát Nejvyššího správního soudu se dnes začal zabývat žalobou na pražského soudce Kamila Kydalku kvůli jeho výroku o domnělém korupčním pozadí amnestijního rozhodnutí bývalého prezidenta Václava Klause. Jelikož se někteří svědci omluvili, nerozhodl a další projednávání odročil na konec října. Kydalkův nadřízený, předseda Městského soud v Praze Libor Vávra trval na projednání žaloby, nežádá ale uložení trestu. Původně Vávra navrhoval snížit soudci plat na rok.

Kydalka podle Vávry chyboval, když se pro Seznam Zprávy nevhodně vyjádřil o amnestii, na druhou stranu mu ovšem nadřízený připsal zásluhu spočívající v mediálním osvětlování kauzy H-System. Kydalka v minulosti soudil zakladatele H-Systemu Petra Smetku a kauzu nedávno intenzivně komentoval v rámci veřejné diskuse o kontroverzním verdiktu Nejvyššího soudu, který nařídil vystěhování někdejších klientů H-Systemu z Horoměřic.

„Byla to i jeho zásluha, že někteří čelní představitelé státu zchladili své komentáře a uvědomili si, že celá věc je složitější,“ uvedl Vávra. I proto změnil původní stanovisko a nežádá pro Kydalku kárný postih.

Vávra ale trvá na tom, že při komentování politického rozhodnutí o amnestii Kydalkavykročil z mezí toho, k čemu by se měli soudci vyjadřovat. „Řekl jen to, co bylo obecně známo, nic míň, nic víc,“ reagoval Kydalkův advokát Michal Paule.

Podle Kydalkova vyjádření pro server Seznam Zprávy měl aboliční článek amnestijního rozhodnutí pomoci konkrétním lidem. Mimo kamery Kydalka prý sdělil reportérce Sabině Slonkové domněnku, kdo si abolici – tedy zastavení vleklých trestních stíhání – objednal a kolik zaplatil. Jednalo se prý o 300 milionů korun, důkazy ale reportáž nepřinesla.

Čtěte také: Jak je důležité míti Kydalku

Z dnešního jednání vyplynulo, že podnět ke kárné žalobě na Kydalku vzešel z okruhu podnikatele Pavla Tykače, konkrétně od jeho mluvčího Jana Chudomela. Informace z různých důkazních materiálů, které dnes u soudu zazněly, nasvědčují tomu, že Tykačovo jméno mohl Kydalka sdělit Slonkové v rozhovoru mezi čtyřma očima. Redaktorka jméno v reportáži vyslovila, avšak autoři ho „vypípali“. Slonková dnes před soudem řekla, že si už dané jméno nepamatuje. Podobně vypovídal její spolupracovník Jiří Kubík. Toho předseda senátu Camrda napomenul, že za nepravdivou výpověď může dostat pokutu a být trestně stíhán. Chudomel také uvedl, že je nesmysl, že by si Tykač amnestii koupil. Dodal, že ač v reportáži Tykačovo jméno nepadlo, indicie v ní vedou téměř jistě k němu.

Soud dnes nechal přehrát spornou reportáž Seznam Zpráv i další Kydalkova mediální vystoupení, rekapituloval jako důkazy i články z různých médií o amnestii, případně Tykačových kauzách. Kydalka odmítl vypovídat.

Jednání má pokračovat 31. října, ač Vávra i Kydalka upozornili, že mají nařízená jednání, která nemohou kvůli kárnému řízení odložit a nemohou se tedy zúčastnit. Vávra Camrdu upozornil, že nesouhlasí s přístupem, aby bylo civilní kárné řízení upřednostňováno před řízením trestním. Snahu změnit termín předseda kárného senátu razantně smetl a řekl, že o změně termínu debatovat nebude. Kydalka se proti tomu hodlá ohradit, vidí to jako snahu znemožnit jeho obhajobu.

Kydalka už dříve stanul před kárným senátem kvůli tomu, jak vstoupil do debat kolem komunálních voleb v obci u Prahy. Senát ho v roce 2015 uznal vinným, žádný postih mu neuložil. Jako dostatečný trest hodnotil samotné projednání kárné žaloby. Kydalka vnímal rozhodnutí kárného senátu jako omezení své svobody projevu a neúspěšně se obrátil na Ústavní soud a Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

(čtk, pd)