Exposlankyně Zuzana Kailová Foto: Městská policie

Státní zástupce obžaloval bývalou poslankyni Kailovou

Státní zástupce obžaloval bývalou poslankyni Zuzanu Kailovou (dříve za ČSSD) ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušování povinností při správě cizího majetku kvůli ústeckému projektu vítání občánků. Uvedla to dnes Česká televize, které informaci potvrdil okresní státní zástupce Pavel Kaláb. Kailové hrozí až deset let vězení.

Policie chtěla Kailovou obvinit už v roce 2014, Poslanecká sněmovna ji ale ke stíhání nevydala. Bývalá poslankyně už dříve uvedla, že považuje obvinění za nesmyslné.

Ve stejném případu byli obžalováni bývalý primátor Vít Mandík a radní Josef Macík (oba ČSSD). Podle policie bývalí členové vedení města z titulu své funkce neoprávněně umožnili získat majetkový prospěch společnosti, která vítání občánků organizovala.

Okresní soud Mandíka a Macíka v pondělí napodruhé zprostil obžaloby, rozsudek ale není pravomocný, státní zástupkyně se odvolala. Případem se tak podruhé bude zabývat krajský soud. Poprvé okresní soud oba muže potrestal za pokus porušení povinností při správě cizího majetku podmínkami, krajský soud ale rozhodnutí zrušil a vrátil věc k novému projednání.

Soudce nyní uvedl, že skutek, který obžaloba kladla mužům za vinu, není trestným činem. Krajský soud uvedl, že dokazovaní bylo podle něj dostatečné, za nedostačující považoval posouzení důkazů okresním soudem. Okresní soud dnes doplnil dokazování o jediný důkaz, další návrhy státní zástupkyně na doplnění dokazování zamítl a po závěrečných řečech a slovech, při kterých oba muži uvedli, že se cítí být nevinni, vynesl rozsudek.

Mandík uložil tehdejšímu šéfovi magistrátního odboru městských služeb, školství a kultury, aby oslovil ve výběrovém řízení na projekt v roce 2011 pět určených firem. „Je to jednání podezřelé a nasvědčuje tomu, že patrně zde byla nějaká snaha zajistit, aby společnost Darothore zajišťovala projekt i nadále,“ zhodnotil to soudce.

Když se přihlásila do výběrového řízení další společnost, která nabídla nejnižší cenu, radnice soutěž zrušila. Zakázku pak město svěřilo administrátorovi a do soutěže se přihlásila jen společnost Darothore, které rada města zakázku přidělila. Odvolací krajský soud uvedl, že obě výběrová řízení se konala v souladu se zákonem. „Byla vyhotovena zadávací dokumentace, stanoveny podmínky výběrového řízení. Zadávací dokumentace si vyhrazovala právo zrušit výběrové řízení bez udání důvodu,“ uvedl soud.

Za tři roky měla společnost podle spisu za projekt inkasovat víc než pět milionů korun. Město nakonec vyplatilo jen jednu část, zhruba 1,7 milionu korun, pak od smlouvy odstoupilo. Podle soudu v důsledku mediálního tlaku.

Ústecký okresní soud loni Mandíka a Macíka potrestal osmnáctiměsíčním trestem s podmíněným odkladem na tři roky. Uložil jim i náhradu škody, kterou vyčíslil na 348.000 korun, a oběma i pokutu 100.000 korun. „Nelze říci, že by jednáním obžalovaných vznikla nějaká škoda,“ řekl dnes soudce. „Za této situace soudu nezbylo, než konstatovat, že v jednání nelze spatřovat trestné činy,“ uvedl soudce.

Za tři roky měla společnost podle spisu za projekt inkasovat víc než pět milionů korun. Město nakonec vyplatilo jen jednu část, zhruba 1,7 milionu korun, pak od smlouvy odstoupilo. Podle soudu v důsledku mediálního tlaku.

(čtk)