Vyšetřovatelé z Národní centrály proti organizovanému zločinu tvrdí, že sedmačtyřicetiletého Nguyena a osmapadesátiletého Elischera pojily "velmi blízké a nadstandardní vztahy" Ilustrační foto: archiv

Údajný zprostředkovatel korupce mezi Vietnamci a soudcem Elischerem zůstává ve vazbě

Hung Quoc Nguyen, který podle kriminalistů zprostředkovával korupci mezi vietnamskou komunitou a soudcem Vrchního soudu v Praze Ivanem Elischerem, zůstane ve vazbě. Rozhodl o tom pražský městský soud, který vyhověl stížnosti státního zástupce proti rozhodnutí obvodního soudu, jenž chtěl muže pustit po složení kauce na svobodu. Vyplývá to z justiční databáze.

Elischerovi hrozí až 12 let vězení za přijímání úplatků, zneužití pravomoci úřední osoby a nadržování Vietnamcům, které soudil v drogových kauzách. Nguyen čelí obvinění ze stejných trestných činů, policie ho navíc stíhá ještě za zasahování do nezávislosti soudu. V případu jsou obviněni ještě čtyři další Vietnamci, Nguyen je však posledním stíhaným, který zůstává ve vazební cele.

Česká justice už informovala o tom, že podle rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 4 může Nguyenovu vazbu nahradit kauce ve výši 1,2 milionu korun, zákaz vycestování, odebrání pasu a dohled probačního úředníka. Státní zástupce s tím nesouhlasil a se stížností se obrátil na pražský městský soud, který mu nyní dal zapravdu. Podle justiční databáze Infosoud rozhodl ve čtvrtek tak, že původní rozhodnutí změnil.

Mluvčí soudu Markéta Puci uvedla, že v tuto chvíli nemůže rozhodnutí soudního senátu komentovat. „Naše závěry musí nejprve znát účastníci, takže nebudeme výsledek sdělovat dříve. Rozhoduje se totiž v tzv. neveřejném zasedání, kde není přítomen ani státní zástupce, ani obhájce. Jen soudní senát a protokolující úřednice,“ vysvětlila.

K rozhodnutí se nechtělo vyjádřit ani pražské městské státní zastupitelství, které kauzu dozoruje. Mluvčí instituce Aleš Cimbala to zdůvodnil tak, že aktuální vyšetřování je neveřejnou částí trestního řízení.

Vyšetřovatelé z Národní centrály proti organizovanému zločinu tvrdí, že sedmačtyřicetiletého Nguyena a osmapadesátiletého Elischera pojily „velmi blízké a nadstandardní vztahy“. Předseda soudního senátu se podle nich s mužem scházel i ve své kanceláři v budově vrchního soudu, přičemž Nguyen na soudce „aktivně a cíleně“ působil. „Intervenoval pouze u obžalovaných, kteří byli schopni za tyto služby poskytnout finanční plnění,“ stojí o Nguyenovi v dokumentu o zahájení stíhání. Osobně prý soudci předával peníze.

Podle kriminalistů páchal Elischer trestnou činnost nejméně od května 2016. Nguyenovi prý už ale přinejmenším od roku 2013 poskytoval údaje z trestních kauz, které měl buď na starosti sám, nebo které řešili jeho kolegové. „Takto mu předal informace o desítkách obviněných, obžalovaných i odsouzených osob, zejména pro jakou trestnou činnost jsou stíhané, od kdy se nacházejí ve vazbě a kde,“ tvrdí policejní centrála.

Po svém obvinění skončil soudce letos v březnu rovněž ve vazbě, odkud ho městský soud pustil v dubnu. Z rozhodnutí ministra spravedlnosti nesmí dočasně soudit, a to až do pravomocného skončení trestního stíhání. Svou vinu odmítá.

Soudcova advokátka tvrdí, že policie je v kauze neobjektivní a že některé ze získaných důkazů jsou nezákonné. Vadí jí například to, že kriminalisté manipulovali s věcmi v Elischerově kanceláři a opakovaně nahlíželi do jeho pracovního počítače, odkud stáhli několik protokolů o hlasování v trestních věcech. Právnička zdůraznila, že tyto dokumenty, které nyní tvoří součást spisu, jsou tajné a podléhají zvláštnímu režimu.

(čtk, epa)