Soudce Jan Kozák na archivním snímku. Reprofoto: ČT

V kauze soudce Kozáka byli vyslechnuti svědci, hrozí mu 5 let

Městský soud v Brně se dnes znovu zabýval případem soudce Krajského soudu v Brně Jana Kozáka. Podle obžaloby Kozák zneužil svoji pravomoc při přihlašování pohledávky do insolvenčního řízení, které nespadalo pod jeho působnost. V případě uznání viny mu hrozí až pětileté vězení. Soudce vinu popírá. Městský soud dnes vyslechl zhruba pětici svědků, hlavní líčení odročil na polovinu října.

Kozák chtěl podle obžaloby zařadit do insolvenčního řízení vedeného jinou soudkyní pohledávku fyzické osoby na 450.000 korun, čímž by dotyčná osoba byla podle spisu neoprávněně zvýhodněna oproti jiným. Termín pro přihlašování pohledávek do předmětného insolvenčního řízení končil 31. srpna 2016, Kozák se ale podle obžaloby spornou pohledávku snažil 7. září na podatelně soudu zařadit do běžného procesu. Podle obžaloby předstíral, že ji nalezl ve svém spisu, do kterého byla podle něj vložena omylem, a chtěl ji datovat k 31. srpnu. Podatelna mu to ale odmítla. O totéž se podle obžaloby snažil ještě 13. září v soudní kanceláři, úřednice ale pohledávku přinesla do podatelny, kde jí požadované datum znovu zpětně nedali. Česká justice o kauze opakovaně informovala.

Podle soudce Kozáka pochybila podatelna, která pohledávku neopatřila razítkem a takto se následně omylem ocitla u něj ve spisu. „Celá koncepce obžaloby je založena na verzi bezchybného chodu kanceláře a podatelny, a to je holá fikce. Předložili jsme dostatek příkladů, že tomu tak není,“ uvedl soudcův obhájce Jaroslav Brož. Podle něj poukázali asi na dvacítku pochybení, kdy listiny například nebyly opatřeny razítkem podatelny.

„Z provedených výslechů svědků nebylo zjištěno nic, co by znevěrohodňovalo výsledky přípravého řízení, naopak, všechny svědecké výpovědi potvrzují závěry, na kterých byla obžaloba postavena,“ řekl novinářům po skončení dnešního hlavního líčení žalobce Radek Bartoš.

U soudu dnes vypovídalo několik svědků, vesměs popisovali, jak u krajského soudu funguje proces zpracování materiálů, které dorazí do podatelny. Soudní úřednice uvedly, že se nesetkaly s tím, aby nějaký materiál, který podatelna dostala, nebyl označen příslušným razítkem s datem.

Kozák je v souvislosti s trestním řízením dočasně zproštěn soudcovské funkce. U Nejvyššího soudu neuspěl s návrhem přeložit proces do Prahy, argumentoval tím, že případné odvolání ve věci by posuzoval soudce jeho krajského soudu. Podle NS ale má případné odvolání řešit Vrchní soud v Olomouci. Kozákův právník uvedl, že se kvůli tomu obrátil i na Ústavní soud.

Předseda senátu Petr Schlagmann hlavní líčení odročil na 15. října, obě strany navrhují výslech dalších svědků.

(čtk, epa)