Advokát měl zpronevěřit téměř šest milionů, k soudu se nedostavila svědkyně

Soud dnes začal projednávat odvolání v případu bývalého kladenského advokáta Jana Bacílka, který čelí obžalobě ze zpronevěry několika milionů korun z depozitního účtu. Vrchní soud v Praze bude v jednání bude pokračovat v polovině října, protože se nedostavila jedna ze svědkyň. Krajský soud v Praze právníka nepravomocně potrestal 5,5 lety vězení a zákazem činnosti.

Bacílek podle obžaloby na jaře roku 2015 převedl 5,81 milionu korun, které měl v advokátní úschově, na své účty, část peněz vybral také v hotovosti. Peníze měl v úschově kupec bytu a Bacílek je měl po vyřešení všech formalit uvolnit na účet realitní společnosti, která prodej bytu zprostředkovala.

Obžalovaný právník tvrdí, že mu peníze půjčil jednatel společnosti na základě ústního souhlasu. Nežádal prý žádné úroky z půjčky, místo toho pro něj měl Bacílek splnit „službu“. Tou bylo podle obžalovaného zajištění převodu podílů majetku jednatele společnosti kvůli jeho rozvodovému řízení.

Jednatel začal své peníze vymáhat v roce 2016. Soud ho dnes znovu vyslechl. Jednatel opětovně odmítl, že by Bacílkovi peníze půjčil. S Bacílkem prý měli čistě profesní vztah, právník v minulosti i soudu tvrdil, že jejich vztahy byly „nadstandardní“. Uvedl také, že přes advokátní úschovu se uskutečnil prodej tří bytů. „Ve dvou případech to proběhlo v pořádku a peníze přišly na účet společnosti, ve třetím ne,“ řekl dnes jednatel.

Podle Bacílkova obhájce bylo už od počátku řízení porušeno právo obžalovaného na obhajobu. Podle něj Krajský soud v Praze neprovedl důkazy, které svědčí o Bacílkově nevině a nevypořádal se s rozpory ve výpovědích svědků.

Svědkyně, kterou soud předvolal, se ze zdravotních důvodů omluvila. Protože soud její výpověď považuje za klíčovou, odročil jednání na 19. října, kdy také rozhodne o dalších navrhovaných důkazech.

(čtk)