Každý den přichází stát kvůli špatně uzavřeným IT smlouvám o­ milion korun, vyplývá ze zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu Foto: archiv

Exnáměstek Baxa zůstává na ministerstvu práce, s kyberbezpečností radit nebude

Exnáměstek Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Robert Baxa se nakonec nestane poradcem ředitele Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Dušana Navrátila. V rámci ministerstva bude pouze převeden na jiné služební místo. Baxa měl v minulosti na starosti IT zakázky, kvůli kterým padla řada trestních oznámení.

Podle informací České justice se nakonec ředitel NÚKIB rozhodl s Baxou nespolupracovat, i když to vážně zvažoval. To ostatně úřad minulý týden potvrdil. „Pan Baxa u nás ani pro nás pracovat nebude,“ sdělil nyní mluvčí NÚKIB Radek Holý.

Baxa tak dle služebního zákona zůstává na MPSV, jen na jiné pozici. „V rámci postupu podle zákona o státní službě byl Mgr. Robert Baxa s účinností od 15. října 2018 převeden na jiné služební místo, konkrétně jmenováním na služební místo vedoucí oddělení financování ICT,“ uvedla Barbara Hanousek Eckhardová.

Vystudovaný právník Baxa měl za exministryně Michaly Marksové (ČSSD) na MPSV na starosti oblast IT. Podle auditu, který další ministryně Němcová nechala vypracovat, se na úřadě IT systémy prodražovaly „o stovky milionů“. Mnoho z projektů má navíc zpoždění či nebylo dokončeno. Například projekt „Integrovaná podpůrná provozní data“ měl podle smlouvy vyjít na 102,2 milionu. Němcová po příchodu na ministerstvo zjistila, že rozpočet projektu se navýšil zhruba o dalších 200 milionů.
Baxa už dříve řekl, že se k zakázkám nemůže vyjádřit, protože je z důvodu služebního zákona vázán mlčenlivostí.

Čtěte také: ROZHOVOR o IT systémech na MPSV a ČSSZ s Robertem Baxou, náměstkem ministryně Marksové

Vybrané IT systémy na MPSV kritizoval letos na jaře i Nejvyšší kontrolní úřad. Podle něj mají až dvouleté zpoždění a nefungují. U některých se podle kontrolorů ukázalo, že byly zadány v rozporu se zákonem o zadávání veřejných zakázek. Každý den přichází stát podle NKÚ kvůli špatně uzavřeným IT smlouvám o miliony korun. NKÚ také například zjistil, že ministerstvo vyplatilo 2,4 milionu firmě, za níž stál bratr náměstka Baxy.

Resort už kvůli několika zakázkám podal trestní oznámení. Stejně tak učinil i NKÚ. Celkem na ministerstvo míří už 12 trestních oznámení. Žádné obvinění zatím nepadlo, nyní úřad vede Jana Maláčová z ČSSD.

(epa)