Soudce Vrchního soudu v Praze Ivan Elischer Foto: Areta Elischer

Předseda Vrchního soudu Bureš zprostil mlčenlivosti tři soudce v případu Elischer

V případu soudce Vrchního soudu v Praze (VS) Ivana Elischera došlo k významnému posunu. Předseda VS Jaroslav Bureš totiž na žádost státního zástupce zprostil mlčenlivosti soudce VS, kteří s Elischerem rozhodovali v senátech. České justici to potvrdil předseda Bureš s tím, že tak rozhodl minulý týden.

Vedle tří soudců, konkrétně se jedná o Tomeho Frankiče, Lubomíra Klimáčka a Vladimíra Vočku, zprostil Bureš mlčenlivosti také jednu protokolující úřednici. Ovšem učinil tak s poměrně zásadní výhradou. „Mohu jen sdělit, že jsem výslovně zakázal ptát se na poradu senátu,“ uvedl pro Českou justici Bureš. Ohledně dalších podrobností odkázal na dozorové státní zastupitelství.

Soudce Elischer navrhoval výslech těchto svědků hned po svém obvinění, neboť o věcech, kterých se obvinění týká, rozhodoval spolu s těmito soudci. Orgány činné k žádosti o zproštění mlčenlivosti tak přistoupily až po více jak sedmi měsících. Po uplynutí této doby také státní zástupce rozhodl o stížnosti Elischera proti usnesení o zahájení trestního stíhání, ačkoliv – jak před rokem rozhodl kárný senát Nejvyššího správního soudu – se jedná o úkon, kde má státní zástupce rozhodnout bezodkladně, maximálně v řádu dvou týdnů. Generální inspekce bezpečnostních sborů i státní zastupitelství také neshledaly v případu nezákonné úniky informací z trestního řízení do médií.

Čtěte také: VSZ v Praze připustilo možné pochybení policistů v případu soudce Elischera

Před několika dny média zveřejnila zprávu, že soudci Elischerovi a další osobě bylo rozšířeno obvinění. Nově je Elischerovi podle státního zástupce kladeno za vinu, že společně s druhým mužem nabízel nejméně ve dvou případech obžalovaným snížení trestu a poté, co jejich nabídku tyto osoby neakceptovaly, zvýšil jim v rozsudku trest.

Soudci Elischerovi hrozí až 12 let vězení za přijímání úplatků, zneužití pravomoci úřední osoby a nadržování obžalovaným, které soudil v drogových kauzách. Zprostředkovatelem korupce měl být Hung Quoc Nguyen, který je stále ve vazbě. S mužem se soudce měl scházet i ve své kanceláři v budově soudu. Tu policie sledovala a soudce Elischer namítá, že tak činila v rozporu se zákonem, neboť v průběhu sledování měli policisté manipulovat mj. s počítačem a v něm uloženými dokumenty.

(pd, hrb, epa)