Prezident Miloš Zeman s vojáky hradní stráže Foto: hrad.cz

Rychetský, Šámal i Mazanec: Špičky justice na předávání vyznamenání na Hradě dorazí

Slavnostního aktu předávání státních vyznamenání se 28. října ve Vladislavském sále Pražského hradu zúčastní většina představitelů tuzemské justice. Že by se předsedové soudů přidali k některým rektorům a dalším osobnostem, které oslyší pozvání Kanceláře prezidenta republiky, tak nelze očekávat.

Ačkoliv by se takové gesto mohlo nabízet jako výraz nesouhlasu s nepozváním nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, žádný z Českou justicí oslovených představitelů o něm neuvažuje.

Aktu, při němž bude prezident Miloš Zeman předávat u příležitosti stého výročí od vzniku Československa ocenění například zpěvákovi Michalu Davidovi, herci Jiřímu Krampolovi, podnikateli Pavolu Krúpovi, ale třeba, in memoriam, politikovi Antonínu Švehlovi, se tak zúčastní předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, Nejvyššího soudu Pavel Šámal i Nejvyššího správního soudu Michal Mazanec. Všichni předsedové pozvánku na předávání vyznamenání dostali a účast České justici potvrdili.

O neúčasti na akci neuvažuje ani předseda Vrchního soudu v Praze Jaroslav Bureš či Městského soudu v Praze Libor Vávra. Pozvánku naopak nedostal Josef Baxa, který až do konce září letošního roku stál od roku 2003 v čele Nejvyššího správního soudu.

Je také zajímavé, že mezi dosud zveřejněnými jmény vyznamenaných osobností české moderní historie i soudobého veřejného života, které nejvyšší státní vyznamenání obdrží u příležitosti 100 let od vzniku Československa, není žádná osobnost spjatá s československou či českou justicí.

Pozvánku neobdrželo několik poslanců. Už dříve prezidentův mluvčí řekl, že pozvánku nedostal jen minimální počet lidí. Podle něj jsou to poslanci, hejtmani či rektoři, kteří mají vůči Zemanovi kritický postoj nebo při volbách hlavy státu podpořili jeho protikandidáta Jiřího Drahoše. Podobná situace byla už při březnové inauguraci prezidenta i na předchozích oslavách vzniku republiky.

(pd, epa)