Dnes už bývalý litoměřický soudce Josef Knotek Reprofoto: ČT

Soud zpřísnil soudci Knotkovi trest na 3 roky a 3 měsíce vězení

Odvolací Krajský soud v Hradci Králové dnes zpřísnil bývalému litoměřickému soudci Josefu Knotkovi trest za korupci z trestu podmíněného na nepodmíněný, na tři roky a tři měsíce vězení. K tomu dostal Knotek peněžitý trest 150.000 korun. Spoluobžalovaní, bývalý soudce Ladislav Jelínek a Antonín Kühn, dostali znovu podmínky. Krajský soud nevyhověl obžalovaným, kteří se proti předchozímu rozsudku odvolali. Naopak dal za pravdu státnímu zástupci, který navrhoval přísnější trest pro Knotka a argumentoval tím, že zneužil funkci trestního soudce, vytvořil na litoměřickém soudu korupční prostředí a míra společenské nebezpečnosti je u něho nejvyšší.

„Rozsudek krajského soudu považuji za správný a spravedlivý. Výměra trestu byla sice nižší, než jsme navrhovali, nicméně důvody pro uložení takového trestu akceptuji,“ řekl novinářům státní zástupce Pavel Bužga. Pro Knotka navrhoval pět let vězení a peněžitý trest 150.000 korun, u zbylých dvou obžalovaných, souhlasil s dřívějším rozsudkem jičínského soudu. Loni v prosinci dostali podmínky.

„Všech pět skutků bylo odvolavatelům prokázáno. Nebylo možné, aby odvolací soud nevyslyšel výhrady státního zastupitelství,“ uvedl předseda senátu Zdeněk Korf.

Soud potrestal Knotka a Jelínka za přijetí úplatků a Knotka navíc za podplácení, za nepřímé úplatkářství a zneužití pravomoci úřední osoby. Kühn byl potrestán za nepřímé úplatkářství.

Podle obžaloby oba bývalí soudci za úplatu ovlivňovali výsledek několika kauz, Kühn dal úplatek. V kauze figurovalo pět lidí, v případě dvou rozsudek nabyl právní moci už dříve. Dnešní rozsudek je pravomocný, proti verdiktu jsou možné už jen mimořádné opravné prostředky, například dovolání k Nejvyššímu soudu.

Obhájci Jelínka a Kühna navrhovali pro své klienty zproštění obžaloby. Knotkův obhájce Pavel Polák navrhoval věc vrátit zpět do přípravného řízení. „Ve věci byly takové nedostatky a pochybení orgánů činných v trestním řízení, že je není možné napravit v řízení před soudem,“ řekl novinářům Polák. Jako alternativu navrhl soudu potvrzení posledního rozsudku jičínského soudu.

Okresní soud v Jičíně loni v prosinci potrestal Knotka tříletým vězením podmíněně odloženým na čtyři roky. Kromě toho měl zaplatit pokutu 200.000 korun. Spoluobžalovaný Jelínek dostal podmínku na 30 měsíců a pokutu 90.000 korun. Krajský soud mu dnes už finanční trest neuložil, protože ho uhradil. Soudní zapisovatelka dostala loni osmnáctiměsíční podmínku a Kühn s dalším obžalovaným dostali podmínky na 15 měsíců.

(čtk)