Plénum Ústavního soudu Foto: Ústavní soud

Ústavní soud dokončil opravu sněmovního sálu za 80 milionů korun

Ústavní soud dokončil rekonstrukci sněmovního sálu a dvou jednacích místností, vyžádala si 80 milionů korun, víc než se předpokládalo. Sněmovna byla zavřená déle než rok. Soud vyhlašoval nálezy v provizoriu. První akcí v restaurovaných prostorách je dnešní slavnostní shromáždění ke 100. výročí Československa a 25 letům českého Ústavního soudu.

Sněmovní sál stavbaři a restaurátoři navrátili co nejblíže původní podobě z přelomu 19. a 20. století. Zajímavostí jsou například leštěné omítky, které imitují mramor. V sále je také nový mobiliář, zejména lavice pro soudce i veřejnost.

Nad místy pro soudce je vidět do západní galerie, dříve zakryté těžkou oponou. „Prostor sloužil jako skladiště,“ řekl a Českému rozhlasu ředitel správy soudu František Konečný. Nyní je západní galerie oddělená od sněmovny skleněnou stěnou.

Řemeslníci se věnovali také všem dřevěným a kovovým prvkům, štukům, dekorativním malbám, stejně jako podlahám a prosvětlenému stropu. Nově jsou pojaté prostory balkonů, předsálí a přilehlých menších jednacích místností. Práce skončily v říjnu.

Ústavní soud sídlí v budově někdejšího Zemského stavovského domu, což je architektonicky cenná připomínka moravské samosprávy ze 70. let 19. století. V posledních letech prodělává postupnou rekonstrukci. Budova už má novou fasádu.

Opravy památkově chráněné budovy by mohly skončit v letech 2023 nebo 2024. „Ale je to velmi optimistický předpoklad,“ uvedl Konečný. Důvodů je více – kromě památkové ochrany také stav budovy, situace na trhu stavebních prací a skutečnost, že soud financuje průběžné opravy vždy z běžného ročního rozpočtu.

(čtk)