Vnitro: Lidé najdou na internetu zákony i změny legislativy

Lidé budou mít od ledna 2021 možnost vyhledat veškeré zákony a mezinárodní smlouvy v jejich závazné podobě elektronicky. Na internetu by měli mít přístup také k přípravě legislativních změn, uvedla mluvčí ministerstva vnitra Marika Vitnerová. Úřad podle ní podepsal smlouvy s vítězi veřejných zakázek, kteří portály eSbírka a eLegislativa připraví.

„Projekty eSbírka a eLegislativa přinesou zásadní zlepšení přístupu k právním předpisům, orientaci v nich, a zároveň zjednoduší a zpřehlední celý legislativní proces,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v tiskové zprávě. Lidé podle ministerstva například nově naleznou v elektronické podobě aktuální i minulé verze právních předpisů včetně upozornění na jejich změnu.

Nové internetové projekty uvedou do provozu společnosti Asseco Central Europe, a.s. a S-EPI, s.r.o. Portály patří podle Hamáčka k zásadním krokům při digitalizaci veřejné správy. Podle jeho dřívějšího vyjádření by měl v roce 2021 začít plně fungovat také portál občana, který zajistí, aby lidé s novými občanskými průkazy mohli řešit většinu agendy z domova a nemuseli chodit na úřady. Ve stejné době by podle něj také mělo platit, že stát nebude po občanech a firmách vyžadovat dodání informací, které už mají státní instituce ve svých registrech.

Ministerstva mají zároveň do konce roku vládě nahlásit, jak se postaví ke strategii sjednotit informační systémy. Nedávno schválená koncepce digitalizace Česka je požaduje propojit tak, aby stát občanům poskytl komfortní služby.

(čtk)