Držitelka titulu Právník roku a místopředsedkyně NSS Barbara Pořízková Foto: PR

Zeman jmenuje v úterý Pořízkovou místopředsedkyní NSS

Prezident Miloš Zeman v úterý odpoledne na Pražském hradě jmenuje Barbaru Pořízkovou místopředsedkyní Nejvyššího správního soudu. V tiskové zprávě to dnes sdělil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Soud má již od začátku října nového předsedu, kterým se stal Michal Mazanec. Uvolnila se tak pozice místopředsedy.

Pořízková se sešla se Zemanem na začátku září, během přijetí dostala příslib jmenování. Do funkce ji navrhl, společně s dalšími dvěma kandidáty, ještě před svým ustanovením do čela soudu Mazanec. Podle webu Česká justice byla také Pořízková mezi jmény, které Zemanovi navrhl na pozici šéfa soudu jeho bývalý předseda Josef Baxa.

Baxa z čela soudu odešel po 15 letech ke konci září. Od začátku října ho vystřídal dosavadní místopředseda Mazanec. Post místopředsedy je tak nyní neobsazen.

Barbara Pořízková vystudovala Právnickou fakultu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Brně (dnešní Masarykova univerzita). V letech 1993 až 2001 pracovala jako právnička na oddělení nepřímých daní Finančního ředitelství v Brně. Od roku 2001 se v mezinárodní poradenské společnosti PricewaterhouseCoopers specializovala na daňové spory. V roce 2006 byla jmenována soudkyní a přidělena k Nejvyššímu správnímu soudu. Je autorkou odborných publikací se zaměřením na daňovou problematiku.

Do pravomocí Nejvyššího správního soudu spadá zejména rozhodování o kasačních stížnostech proti rozhodnutím krajských soudů o žalobách a návrzích na ochranu veřejných subjektivních práv. Nejvyšší správní soud navíc rozhoduje v jediném stupni v některých specifických oblastech práva, zejména ve věcech volebních, ve věcech rozpuštění politických stran a politických hnutí, pozastavení nebo znovuobnovení jejich činnosti, jakož i v řízení o některých kladných a záporných kompetenčních sporech mezi orgány veřejné správy. Jako kárný soud také rozhoduje o kárné odpovědnosti soudců, státních zástupců a exekutorů.

(čtk)