Na sociálních sítích se začaly objevovat fotografie spodního prádla doprovázené hashtagem #ThisIsNotConsent

Advokátka použila nošení kalhotek jako argument u soudu, Irové se bouří

Pobouření vyvolala v Irsku závěrečná řeč právničky, která u soudu obhajovala muže obžalovaného ze znásilnění sedmnáctileté dívky. Advokátka Elizabeth O’Connellová totiž vyzvala porotu, aby vzala v potaz, že dívka na sobě měla tanga s krajkou. Podle mnohých se tím pokusila svést vinu na oběť, informovala dnes irská média. Proti argumentaci obhájkyně se protestovalo v irském parlamentu i v největších městech země.

„Musíte se podívat na to, jak byla oblečena. Měla na sobě tanga s krajkou vepředu,“ vyzvala porotu u soudu v Corku obhájkyně. Sedmadvacetiletý muž obžalovaný ze znásilnění sedmnáctileté dívky u soudu tvrdil, že styk byl dobrovolný. Porota jej nakonec jednomyslně shledala nevinným.

Navzdory tomu, že není jasné, jaký vliv měl kontroverzní argument na rozhodnutí o zproštění viny, vyvolal výrok obhájkyně pobouření. To se přeneslo i na půdu irského parlamentu. „Možná se vám to zdá trapné ukazovat tady tanga,“ řekla poslankyně Ruth Coppingerová, která při svém proslovu vytáhla z rukávu modré krajkové kalhotky. „Jak si ale myslíte, že se cítí oběť znásilnění nebo žena, když se její spodní prádlo vytahuje u soudu,“ dodala.

Podle Coppingerové, která samotné rozhodnutí soudu o zproštění viny nekritizovala, byla řeč obhájkyně jasným příkladem „rutinního obviňování oběti“, kvůli kterému řada lidí znásilnění ani nehlásí.

K případu se vyjádřil také premiér Leo Varadkar, podle kterého nenesou za sexuální delikty nikdy vinu oběti. Vůbec podle něj nezáleží na tom, jak byly oblečeny nebo kolik alkoholu vypily. „Určité taktiky“ by se podle něj neměly u soudu používat.

Kromě vysoké politiky vyvolala řeč O’Connellové pobouření také na internetu, kde se lidé svolávali na protestní akce, které se dnes uskutečnily mimo jiné v Dublinu, Corku či Limericku. Na sociálních sítích se začaly objevovat fotografie spodního prádla doprovázené hashtagem #ThisIsNotConsent (Toto není svolení).

(čtk)