Státní tajemník na Ministerstvu zdravotnictví ČR. Foto: Zdravotnický deník

Ekonomický deník: Vláda schválila rezignaci státního tajemníka Benedy

Dlouhodobě kritizovaný státní tajemník na ministerstvu zdravotnictví Ivo Beneda poslal minulý týden státnímu tajemníkovi v ministerstvu vnitra Josefu Postráneckému, který je nejvyšším státním úředníkem, žádost o své odvolání k 30. 11. Vzhledem k tomu, že státní tajemníky jmenuje a odvolává vláda, postoupil Postránecký tuto žádost vládnímu kabinetu. Vzhledem k tomu, že Beneda byl notně kritizován za ochromení ministerstva zdravotnictví, a to nejen stávajícím ministrem ale i jeho předchůdci, stejně jako premiérem, se dá očekávat, že kabinet dnes jeho žádosti vyhoví. Benedovu rezignaci má Ekonomický deník k dispozici. Vláda dnes jeho rezignaci schválila.

Státní tajemník na ministerstvu vnitra a nejvyšší státní úředník – Josef Postránecký, který řídí celou státní službu, dostal v pátek překvapivý dopis. Jeho kolega z ministerstva zdravotnictví – Ivo Beneda v něm žádá o své odvolání z místa státního tajemníka Ministerstva zdravotnictví ČR.

O jeho žádosti musí podle zákona o státní službě rozhodnout vláda. Lze však předpokládat, že mu bude vyhověno, jelikož si na jeho působení stěžoval jak stávající ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) tak i jeho vládní a stranický šéf Andrej Babiš. Ivo Beneda se do jeho zmínek dostával v poslední době velmi často.

Chování státního tajemníka vadilo nejen politikům, ale i úředníkům ministerstva. Když úředníci vyplňovali  anonymní dotazníkový průzkum spokojenosti zaměstnanců ministerstva zdravotnictví, jeden z nich napsal: Největší problém ministerstva zdravotnictví? Beneda, Beneda a ještě jednou Beneda! – podrobně o tom psali kolegové ve Zdravotnickém deníku letos na konci února. V květnu pak ministr Adam Vojtěch v parlamentu tvrdě kritizoval státního tajemníka Benedu za destrukci ministerstvapozději vyplynulo najevo, že si na něj stěžoval i Vojtěchův předchůdce Miloslav Ludvík (ČSSD). Kritiku ministrů zahájil již Svatopluk Němeček (ČSSD), který Benedovi poslal vytýkací dopis již na konci listopadu 2016 – podrobně jsme psali v tomto textu.

Benedova rezignace tak přichází poté, co v Poslanecké sněmovně prošla novela zákona o státní službě, která do budoucna umožní ministrům jednodušší odvolávání státních tajemníků. Zákonu se přezdívá „Lex Beneda“, neboť jedním z argumentů pro jeho přijetí bylo právě Benedovo působení na MZd, kde se dostával do střetů s ministry i úředníky. Ti proti němu dokonce sepisovali petice. Benedu opakovaně kritizoval i premiér Andrej Babiš. Za působení Benedy ve funkci státního tajemníka se opakovaně nedařilo naplňovat personální stavy MZd. Beneda měl také vypisovat výběrová řízení na klíčové úřednické posty bez součinnosti s ministry. Státním tajemníkem Benedu, který na MZd působil v pozici šéfa personálního odboru, jmenovala do funkce vláda Bohuslava Sobotky, v níž byl ministrem zdravotnictví Svatopluk Němeček.

(red)