Trestní soudce MS v Praze Kamil Kydalka v pořadu Seznam Zprávy Reprofoto: Seznam

Kárné řízení se soudcem Kydalkou je opět ohroženo, advokát si přivodil zlomeninu

Kárné řízení se soudcem Městského soudu v Praze (MěS) stihla další komplikace. Podle informací České justice se totiž jednání kárného senátu, které se má odehrát tento týden ve středu, nemůže zúčastnit advokát soudce Kamila Kydalky Michal Pauly. Pauly už poslal předsedovi senátu Jakubovi Camrdovi omluvu.

Jednání kárného senátu o návrhu předsedy Městského soudu v Praze Libora Vávry se odkládalo již několikrát. Důvodem byla Kydalkova delší zdravotní indispozice. Předseda soudu Vávra soudce Kydalku viní z porušení soudcovské etiky pro jeho výrok o uplacené amnestii prezidenta Václava Klause, kterého se měl dopustit v neformálním rozhovoru s novinářkou Seznam Zprávy Sabinou Slonkovou. V říjnu letošního roku tomu byl přitom rok, co byla kárná žaloba podána.

Pro zdravotní komplikace Kydalkova obhájce bylo zrušeno jednání senátu Nejvyššího správního soudu již jednou, a to 31. října 2018. Proti nově stanovenému termínu 28. listopadu 2018 se soudce Kydalka ohradil a požádal o jiný den, neboť předsedá jednání senátu MěS, jak již Česká justice informovala. 

Podle informací České justice nebylo Kydalkovi vyhověno s tím, že účast na jednání kárného senátu je právo, nikoliv povinnost. Novou komplikací je úraz advokáta Michala Paulyho, který si přivodil minulý týden zlomeninu.

Zatím jediné jednání kárného senátu proběhlo 26. září 2018. Na jeho konci došlo k ostré výměně mezi soudcem Kydalkou a předsedou kárného senátu Camrdou ohledně způsobu vedení líčení. Soudce Kydalka i kárný žalobce Vávra se také ohradili proti stanovenému termínu dalšího jednání kárného senátu, o němž předseda Camrda nechtěl diskutovat. Oba soudci totiž měli na tento den nařízeno hlavní líčení ve „svých“ věcech u Městského soudu v Praze.

Petr Dimun