Ústavní soudkyně Kateřina Šimáčková Reprofoto: ČT

Kühn, Šimáčková a další: Seznam „ad hoc“ soudců ve Štrasburku vláda nezmění

Vláda potvrdí již existující seznam ad hoc soudců Evropského soudu pro lidská práva. Stane se tak po doporučení předsedů Ústavního soudu, Nejvyššího soudu a Nejvyššího správního soudu neměnit před dvěma lety schválené soudce. Ad hoc soudci takřka nesoudí, Česká republika má takových lidí na seznamu ESLP pět a jsou špičkoví a rozmanití.

Vyplývá to z návrhu usnesení a z předkládací zprávy určené vládě. „Soudců ad hoc bývá využíváno poměrně zřídka a zpravidla jen v kon­krétních případech, v nichž se soudce zvolený za žalovaný stát pova­žuje za podjatého. K naplnění účelu stojícího za zásadou, že ve věcech rozhodovaných na úrovni senátu nebo velkého senátu Soudu vždy zasedá soudce znalý konkrétní právní kultury a úpravy v žalovaném státě, je žádoucí seznam soudců ad hoc předložit,“ uvádí se v předkládací zprávě.

Podle dokumentu nyní navrhovaný seznam možných soudců ad hoc zahrnuje pouze osoby, které vláda již do této pozice schválila na předchozí dvouleté období usnesením ze dne 19. prosince 2016, nestalo-li se tak dokonce již na dřívější dvouletá období.

„Jsou jimi prof. JUDr. Zdeněk Kühn, Ph.D., LL.M., S.J.D., soudce Nej­vyš­šího správního soudu, který v minulosti vykonával několikrát funkci soudce ad hoc (zejména pro projednání stížností týkajících se regulace nájemních vztahů), a prof. JUDr. Mahulena Hofmannová, CSc., z Univerzity v Lucemburku, kteří oba byli zařazeni na poslední kandidátní listinu České republiky pro volbu soudce Soudu. Dále seznam počítá s JUDr. Pavlem Simonem, soudcem Nejvyššího soudu, JUDr. Kateřinou Šimáčkovou, Ph.D., soudkyní Nejvyššího správního soudu, jež je nyní soudkyní Ústavního soudu, jakož i s prof. JUDr. Pavlem Šturmou, DrSc., z Právnické fakulty Univerzity Karlovy,“ jmenuje ministerstvo spravedlnosti soudce i důvody jejich zařazení na seznam.

Těchto pět soudců už na seznamu ad hoc soudců Evropského soudu pro lidská práva figuruje.

Jak vyplývá ze zprávy, důležité slovo při potvrzení stávajícího seznamu měli předsedové Ústavního, Nejvyššího a Nejvyššího správního soudu: „Z konzultace s předsedy Ústavního soudu, Nejvyššího správního soudu a Nejvyššího soudu vyplynulo, že není potřeba seznam schválený před dvěma lety měnit, s čímž se předkladatel materiálu ztotožnil,“ uvádí se v předkládací zprávě, kterou má Česká justice k dispozici.

Je třeba dodat, že Soudu budou předány i životopisy, zpracované v angličtině jedno­tli­vými osobami na seznamu po vzoru životopisů, které pro účely volby soudců Soudu připravilo Parlamentní shromáždění Rady Evropy, vysvětluje navrhovatel s tím, že soudce pro konkrétní případ nakonec vybírá předseda Evropského soudu pro lidská práva respektive předseda sekce nebo Velkého senátu Soudu. „Také v tomto kontextu lze mít za pozitivní, že osoby zařazené na seznam jsou špičkovými právnickými osobnostmi s velice rozmanitým profilem,“ dodává předkladatel.

(ire)