Exministr spravedlnosti Robert Pelikán Foto: Tiskový odbor Ministerstva spravedlnosti

Nejvyšší soud zamítl Pelikánovu stížnost pro porušení zákona v kauze BIS a Rittiga

Nejvyšší soud zamítl stížnost, kterou v květnu podal tehdejší ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) kvůli kauze vyzrazení utajované zprávy BIS. Na dotaz to dnes uvedla Maja Dangal z tiskového oddělení ministerstva. Stížnost pro porušení zákona směřovala v neprospěch obžalovaných, tedy i lobbisty Iva Rittiga či Jany Nečasové (dříve Nagyové). Exministrovi kromě jiného vadilo, že pražský vrchní soud zpochybnil použitelnost klíčového důkazu – odposlechů z hotelu Ventana.

„Nejvyšší soud v neveřejném zasedání podanou stížnost pro porušení zákona zamítl, protože shledal, že zákon porušen nebyl,“ sdělilo ministerstvo bez dalších podrobností.
Vedle Rittiga a bývalé šéfky premiérského kabinetu Nečasové jsou v kauze obžalováni také Rittigův právník David Michal a někdejší poradce ministra zemědělství Tomáš Jindra. Pražský městský soud původně prvním třem obžalovaným uložil podmíněné tresty, odvolací senát vrchního soudu ale následně verdikt zrušil, takže případ se bude znovu řešit v hlavním líčení. Jak vyplývá z justiční databáze, městský soud nařídil nové projednání na 27. prosince.
Mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci zatím nechtěla rozhodnutí Nejvyššího soudu rozvádět. „Věc nemůžeme komentovat, protože jsme usnesení ještě nerozeslali všem účastníkům řízení,“ vysvětlila.

Vrchní soud zpochybnil přípustnost odposlechů z hotelu Ventana kvůli tomu, že policie záznamy pořídila při prověřování jiného případu – konkrétně činnosti někdejšího náměstka pražského vrchního státního zástupce Libora Grygárka. Kauza kolem zprávy BIS byla později vyloučena k samostatnému řízení, protože se nacházela v pokročilejší fázi než zbytek šetření. Pelikán ve stížnosti mimo jiné připomněl obecnou zásadu, podle níž smí za důkaz v trestním řízení sloužit vše, co může přispět k objasnění věci, pokud trestní řád nestanoví opak.

Pelikán zkritizoval i to, že vrchní soud věc vrátil k novému projednání, přestože si mohl doplňující důkazy obstarat a provést sám. Postup vrchního soudu tak byl podle exministra „svévolný a de facto nezákonný“.

Obžaloba tvrdí, že Rittig se v roce 2012 dověděl od Nečasové a tehdejšího ministra zemědělství Petra Bendla, že premiér Petr Nečas (ODS) dostal utajený materiál. Lobbista dovodil, že se týká právě jeho, a proto poslal svého právníka na schůzku s Nečasovou, která právníkovi podle obžaloby obsah zprávy sdělila. Rittig pak údajně mohl učinit kroky k zakrytí svého vlivu na státní orgány, státní instituce a společnosti s majetkovou účastí státu.

Nečasová i Rittig čelí obvinění i v dalších kauzách. Někdejší vysoká úřednice je souzena v případu tzv. trafik pro poslance ODS a za krácení daní z luxusních darů. Kvůli údajnému zneužití Vojenského zpravodajství byla nepravomocně potrestána dvouletou podmínkou a pětiletým zákazem činnosti ve vedoucích funkcích státní správy. Rittig je obžalován v souvislosti s tunelováním firmy Oleo Chemical a v případu jízdenek pro pražský dopravní podnik.

(čtk)