Podle obžaloby umožňovali získat řidičský průkaz bez absolvování většiny povinných jízd Foto: archiv

Obhájce zmařil jednání soudu kvůli korupci v autoškolách, nedostavil se bez omluvy

Obhájce zmařil dnešní jednání soudu kvůli korupci v kladenských autoškolách, nedostavil se bez omluvy na hlavní líčení. Podle soudce Petra Sedlaříka jde o nevídanou věc, kterou dosud nezažil. Pro advokáta to může mít i profesní dopad, pokud se jeho konáním bude zabývat Česká advokátní komora. Příští hlavní líčení vyhlásil soud na konec prosince.

Kladenský okresní soud se zabývá kauzou, ve které jsou zkušební komisaři a zástupci autoškol podezřelí z korupce. Podle obžaloby umožňovali například získat řidičský průkaz bez absolvování většiny povinných jízd nebo bez splnění testů. V případě prokázání viny hrozí obžalovaným za uplácení komisařů až šest let vězení, komisařům hrozí jako úředním osobám až deset let vězení.

Dnes měly u soudu zaznít závěrečné řeči, vyloučeno nebylo ani vynesení rozsudku. Zbývalo také vyslechnout jednoho svědka, kterého se nepodařilo dopátrat a ani policie podle soudce neví, kde je. Státní zástupce dnes uvedl, že na jeho osobní výpovědi u soudu už netrvá. Ze čtyř obžalovaných se dnes osobně účastnili dva.

Tři kladenští zkušební komisaři byli zhruba před dvěma lety obviněni z korupce a zneužití pravomoci. Jeden z nich už byl odsouzen dříve, dostal podmíněný trest a zákaz činnosti. Další dva stojí před soudem nyní, spolu s nimi ještě dva zástupci autoškol.

Podle obžaloby umožňovali získat řidičský průkaz bez absolvování většiny povinných jízd nebo bez splnění testů, které za uchazeče o řidičský průkaz například vyplnil někdo jiný. Celkově šlo podle státního zastupitelství o desítky případů. Zda budou úřady odebírat nelegálně získaná řidičská oprávnění, zatím není jasné. Záleží na tom, jak bude znít pravomocný verdikt soudu.

(čtk)