Předseda Nejvyššího soudu s ministrem spravedlnosti na konferenci Foto: MSP

Školy by se měly podle Šámala i Kněžínka víc věnovat právu

České základní a střední školy by se měly více věnovat výuce práva, a celkově tak zvýšit dosud poměrně nízké právní povědomí v zemi. Shodli se na tom ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) a předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal, kteří se dnes oba v Brně účastnili konference ke 100. výročí založení Nejvyššího soudu Československé republiky.

„Právní povědomí v české veřejnosti není příliš velké, souvisí to určitě nejenom s výchovou v rodinách, kde není od koho informace přebírat, ale s absencí výuky ve vyšších ročnících základní školy a na středních školách. Je určitě co dohánět,“ řekl novinářům Kněžínek.

Také podle Šámala se právo v běžných školách vyučuje málo, anebo způsobem, který neumožňuje žákům dostatečnou orientaci.

Šámal zdůraznil, že právní řád je mimořádně složitý, tytam jsou doby, kdy právník rozuměl všemu a byl schopen poradit klientovi ve všech oblastech práva. Je prý obtížné vysvětlit veřejnosti některé specializované problémy, což potvrdil také Kněžínek.

„V době tweetů a jiných podobných krátkých sdělení se poměrně těžko vysvětlují složité otázky,“ uvedl Kněžínek a ocenil, že Nejvyšší soud i Ústavní soud zveřejňují svá rozhodnutí v plném znění na internetu.

Ministerstvo spravedlnosti podle Kněžínka chystá do budoucna projekt na zveřejňování veškerých rozhodnutí soudů všech instancí, počínaje okresními. „Chápu to jako jistý prvek kontroly soudní moci,“ uvedl Kněžínek.

(čtk)