Kárný senát řeší soudkyni Hanu Kurfiřtovou Foto: ČJ

Augiášův chlév? Expředsedkyně soudu nestíhala psát rozsudky

Kárný senát Nejvyššího správního soudu uložil důtku bývalé předsedkyni Okresního soudu v Uherském Hradišti (OS) Haně Kurfiřtové. Opakovaně totiž nestíhala například vyhotovit písemné znění rozsudků v zákonné lhůtě. Kárnou žalobu podalo vedení Krajského soudu v Brně (KS) v reakci na výsledky mimořádné prověrky v Uherském Hradišti, která ukázala problémy na trestním úseku. Jak již Česká justice informovala, na základě této prověrky byly podány kárné žaloby na všechny tři soudce trestního úseku soudu. Kurfiřtová po prověrce rezignovala na funkci předsedkyně soudu.

Podle žaloby, kterou dnes před kárným senátem shrnul místopředseda krajského soudu Aleš Flídr, nedodržela Kurfiřtová zákonné lhůty pro vyhotovení rozsudku v devíti kauzách v letech 2015 až 2018. Opakovaně žádala o prodloužení lhůty, původní termíny překračovala o řadu měsíců.

V dalších pěti spisech podle kárné žaloby nedodržela Kurfiřtová zákonné lhůty pro provedení prvního úkonu směřujícího k rozhodnutí. Kárný senát dal žalobě z větší části zapravdu a vyměřil důtku, přestože vedení krajského soudu na žádném postihu netrvalo.

Z prodlužování lhůt, které by mělo být výjimečné, se podle Flídra stal v Uherském Hradišti běžný nástroj. Situaci na trestním úseku popsal jako Augiášův chlév. Překračování lhůt, které dosahovalo řádu několika měsíců, a nebylo výjimečné, že bylo požádáno i osmkrát či dvanáctkrát, Kurfiřtové jako předsedkyni totiž povoloval její místopředseda Petr Šťastný. Jak vyplynulo z výpovědi Kurfiřtové, postupně se z toho stala formalita, aniž by musela žádosti svému místopředsedovi, civilistovi, zdůvodňovat. A protože se tak činilo v jejím případě, nebylo možné, aby se k obdobným žádostem zbylých dvou trestních soudců, Přibyla a Šišperové, stavěla jako předsedkyně jinak. Na oba soudce byla podána žaloba také, jak již Česká justice informovala, přičemž soudci Přibylovi je navržen trest zbavení funkce soudce.

Flídr v závěrečné řeči zmínil i nešťastnou roli místopředsedy Šťastného, který má sám podle něj problémy s průtahy, kdy „na jeden spis nesáhl rok“. Podle informací České justice kontrola KS zjistila průtahy ve třech spisech v rámci opatrovnické agendy a Šťastnému byla v říjnu udělena písemná výtka.

Kurfiřtová se v minulosti hájila náročností řešených kauz, svou pečlivostí, ale také pracovní zátěží spjatou s tehdejší funkcí předsedkyně soudu. Dnes řekla, že bylo chybou, když se snažila spojovat předsednickou funkci s relativně vysokou soudcovskou zátěží. Jako funkcionářka měla možnost omezit počet kauz, které bude dostávat na stůl.

„Chtěla jsem být kolegiální. Také jsem chtěla soudit,“ řekla dnes Kurfiřtová, která je nyní znovu řadovou soudkyní. Vyjádřila lítost nad situací, která v Uherském Hradišti vznikla. „Je mi stydno, co se stalo, takto to odnáší celý náš soud, kde pracují velice dobří soudci a výborný střední personál. Soud podával v posledních letech a podává dobré výsledky. Je škoda, že jsem to neřešila, když se to řešit mělo. Je mi to moc líto, co se stalo“, vyjádřila se na závěr Kurfiřtová, která od počátku své pochybení přiznávala a i při jednání bylo zřejmé, že ji celá situace velice mrzí.

Vedení Krajského soudu v Brně původně žádalo pro Kurfiřtovou snížení platu o 20 procent na jeden rok. Později svůj návrh modifikovalo tak, že postačí pouze projednání věci před kárným soudem. Flídr zdůraznil, že Kurfiřtová je jinak schopná soudkyně. Flídr, který v březnu vedl na soudu kontrolu, zmínil také problém, kdy se o pochybení na soudu nedozvěděli včas, ale až z anonymu. OS v Uherském Hradišti totiž spadá pod pobočku brněnského krajského soudu ve Zlíně. „Domnívám se, že hlavní viník tady není. Paní magistra jen spadla do stejné žumpy, v jaké se nachází magistr Přibyl“, uzavřel Flídr.

Kárný senát dnes měl řešit také žalobu na Jiřího Přibyla. Jednání ale zrušil, Přibyl se omluvil se zdravotních důvodů, žalobu začne senát projednávat až v lednu. Současným předsedou uherskohradišťského soudu je Tomáš Gargulák, který nahradil Kurfiřtovou po její rezignaci.

Před soudem opakovaně zaznělo hodnocení Kurfiřtové jako odborně zdatné soudkyně, což konstatoval při zdůvodnění i kárný senát. Podle informací České justice dokonce vedení KS v Brně, přes zjištěné problémy s organizací práce, uvažovalo o tom, že nabídne soudkyni stáž. Ta však příští rok odchází na mateřskou dovolenou. Vzhledem k situaci na trestním úseku v OS v Uherském Hradišti jedná vedení KS v Brně o posílení zdejšího úseku o jednoho soudce z řad státních zástupců, jakkoliv nápad dnes odpovídá dvěma soudcům.

(pd, čtk)