Ivan Langer na křtu Foto: ČJ

Exministr Langer pokřtil knihu „Sochobásně v Síti“, komentuje politické události

Slavnostní křest nové knihy a také vernisáž výstavy exministra vnitra Ivana Langera „Sochobásně v Síti“ proběhly tento čtvrtek. Kniha je v pořadí třetí antologií poznámek a poeticko-politických glos a „šlehů“, které Ivan Langer publikoval v uplynulém roce na svém profilu v sociální síti Facebook a kterými výstižně i provokativně komentoval aktuální politické a celospolečenské události a kauzy. Na výstavě autor představil 25 „Sochobásní“ – velkorysých plastik, které ztvárňují jeho nejzásadnější texty a glosy.

Kniha „Sochobásně v Síti“ navazuje na dva úspěšné Langerovy tituly V Síti (2016) a V Síti 2 (2017). Chronologicky jsou v ní řazeny autorovy nejzajímavější a nejdiskutovanější facebookové statusy z uplynulého roku. Pro osvěžení paměti čtenáře jsou vybrané glosy doplněné o QR kódy, které odkazují na související články v online médiích.

„Sochobásně v Síti jsou víc, než jen kniha, víc, než katalog facebookových statusů. Je to koláž vzpomínek, prožitků a myšlenek. A také svérázná reflexe doby, v níž žijeme,“ říká Ivan Langer.
Zatímco předchozí dvě knihy provázely jeho kresby, v aktuální knize autor představuje novou uměleckou formu: „Obohacuji jazyk český o nový pojem SOCHOBÁSEŇ. Spojuje v sobě obsah a formu slov, je koláží sarkasmu i jizlivosti, bolesti, smutku a laskavosti, naděje i pocitu ztracenosti, zkratky i lyrické epičnosti. SOCHOBÁSNĚ jsou podnětem k zamyšlení, kdo jsme, co si přejeme, kde jsme a kam jdeme. Přejí si zneklidnit, povzbudit, probudit i pobavit.“

152 stránková kniha v atypickém podlouhlém formátu zachycuje Sochobásně na fotografiích. Široká veřejnost bude mít možnost je shlédnout v první polovině příštího roku, kdy se díla formou putovní výstavy představí v několika městech České republiky.

(red)