Takto by měl vypadat nový justiční areál podle dřívějších plánů ministerstva Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Justiční areál i vybavení jednaček: Spravedlnost navrhla do investičního plánu projekty za 14 miliard

Ministerstvo spravedlnosti navrhlo do národního investičního plánu požadavky svých organizačních složek v celkové předpokládané hodnotě 14,2 miliardy korun. Mezi projekty je výstavba justičního areálu v Ústí nad Labem, vybavení jednacích síní soudů nahrávacími zařízeními nebo rekonstrukce zabezpečovacích systémů věznic.

O výstavbě nového paláce pro ústecké soudy a státní zastupitelství hovoří ministerstvo dlouhodobě. Podle posledních informací by měla výstavba začít v roce 2020 a skončit do poloviny roku 2023. Současné soudní budovy opakovaně zaplavila voda při povodních, navíc nevyhovují potřebám justice. Ministerstvo dříve uvedlo, že náklady na stavbu by neměly přesáhnout 1,7 miliardy korun.

Mezi dalšími významnými investičními akcemi z justiční oblasti nyní úřad zmínil také rekonstrukci a dostavbu kasáren na nové sídlo Okresního soudu v Českých Budějovicích a pořízení informačního systému k elektronickému insolvenčnímu rejstříku.

Řadu investičních požadavků pak vznesla Vězeňská služba. Patří mezi ně plánovaná výstavba nové věznice nebo rekonstrukce a novostavby probačních domů v Praze, Brně, Ostravě a Jihlavě. Dalšími projekty má být modernizace tepelného hospodářství včetně snížení emisních limitů a energetické náročnosti v pankrácké věznici, komplexní modernizace areálu věznice Pouchov v Hradci Králové, výstavba nové ubytovny odsouzených ve věznici Nové Sedlo a vybudování ubytovny příslušníků Vězeňské služby v Praze.

Ministerstvo doplnilo, že v investičním plánu jsou uvedeny jen akce s předpokládanými náklady nad 50 milionů korun.

Národní investiční plán vlády zahrnuje celkem přes 17.000 projektů za 3,45 bilionu korun na léta 2019 až 2030. Kabinet chce sestavit Radu vlády pro veřejné investování a při ministerstvu pro místní rozvoj vytvořit státní expertizu, která bude odpovědná za koordinaci přípravy projektů.

Pro srovnání, z ministerstev navrhla nejrozsáhlejší podíl investic doprava, a to projekty za zhruba dva biliony korun, z toho největší část by měla směřovat na železnici. Ministerstvo zemědělství počítá s investicemi za 48,6 miliardy. Školství uvedlo, že navrhlo projekty v řádu desítek miliard – například na opravy sportovišť.

(čtk)