Statisíce Čechů mají problémy s dluhy Ilustrační foto: archiv

Klíčový senátní výbor schválil oddlužovací novelu, podle Dienstbiera probíhá ekonomická smrt populace

Ústavně-právní výbor Senátu dnes schválil vládní novelu insolvenčního zákona ve formě, v jaké do Senátu přišel z Poslanecké sněmovny. Pozměňovací návrhy senátora Jiřího Dienstbiera (ČSSD) na změnu podmínek vstupu do oddlužení a na změnu rozhodování soudem o konci procesu výbor neschválil. Jednání se v závěru zúčastnil i ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO), podle kterého jde o nejdůležitější zákon v roce, který byl konzultován se soudci a ti s ním nemají problém.

Cíle novely insolvenčního zákona před senátory v úvodu zopakoval náměstek sekce justiční a legislativní  ministerstva spravedlnosti Michal Franěk. Podle jeho slov stát přistoupil k novelizaci podmínek oddlužení proto, aby „řešil některé aspekty nadměrného zadlužení některých osob a zpřístupnil institut oddlužení širšímu okruhu poctivých dlužníků“.
Novela podle něho přinese benefity státu z hlediska řešení sociální situace, prospěje i věřitelům. Návrh exministra Roberta Pelikána, který byl podroben několikaměsíční diskusi v Poslanecké sněmovně a bylo k němu přijato velké množství pozměňovacích návrhů a dosaženo mnoho kompromisů, je podle jeho slov nakonec vyvážený.

Pro seniory a invalidy oddlužení jen za tři roky

Z návrhu podmínek oddlužení nakonec „vypadla“ lhůta sedm let i hranice 30%, kdy soud bude moci rozhodnout, že dojde k oddlužení, i když hranice splacení 30% dluhů nebude splněna.
Podle Fraňka rovněž došlo ke zjednodušení některých procesních úkonů, novela stanovuje dosud neřešené postihování příjmů z podnikání a došlo k úpravě elektronického generátoru přidělených věcí i k oblasti výkonu činnosti insolvenčních správců.
Rovněž byl odstraněn vstupní limit do oddlužení ve výši 2,2 miliony korun. Náměstek ministra požádal senátory o podporu tohoto vyváženého kompromisu, který se podařilo vyjednat navzdory často protichůdným názorům.

S tím souhlasila zpravodajka senátního tisku senátorka Anna Hubáčková (bezpartijní), která upozornila na další novinku, kterou nyní návrh obsahuje, totiž zkrácení doby oddlužení seniorů a invalidů ve druhém nebo třetím stupni na tři roky. Podle slov zpravodajky Hubáčkové „se úprava jeví jako životaschopná“, a to přesto, že návrh podle ní trpní některými legislativně-technickými nedostatky. Návrh je aplikovatelný, uvedla senátorka, která upozornila na vazbu na generátor přidělovaných věcí, jehož připravenost od 1. března je ohrožena. I z tohoto důvodu doporučila senátorka návrh přijmout ve znění Poslanecké sněmovny.

Senátor Jiří Dienstbier Foto: Facebook

Zákaz oddlužení na deset let, 100 hodin povinné sociální práce

Principiální nesouhlas pak s návrhem v rozpravě vyjádřil senátor Jiří Burian (ODS). Podle jeho slov jde o řešení důsledků, nikoliv příčin. „Dluhy se mají platit, ne odpouštět,“ uvedl s tím, že v tomto problému se „mělo přitvrdit“, ne zákonem situaci změkčovat. Měl by být předložen zcela nový zákon, uvedl. „Přesto návrh podpořím,“ zakončil svůj projev senátor Burian.

Návrh naopak přivítal senátor Jiří Dienstbier (ČSSD), podle kterého je „obrovské množství předluženého obyvatelstva obrovským sociálním problémem“ a za stávajících podmínek jde o ekonomickou smrt velké skupiny populace.

„Příslušenství roste rychleji, než samotný dluh a oni se z toho nikdy nedostanou,“ vysvětlil Dienstbier, podle kterého to stát stojí miliardy na sociálních dávkách a černé práci. Věřitelé v současné situaci nedostanou vůbec nic, řekl.

Jiří Dienstbier dále upozornil, že novela není k dlužníkům nikterak „měkká“, když se dlužníci musí zavázat k životu za šest až devět tisíc měsíčně po dobu pěti let. Pokud se znovu zadluží, deset let je nikdo do oddlužení nepustí, upozornil senátor na nové ustanovení §395 novely zákona, podle kterého „insolvenční soud zamítne návrh na povolení oddlužení také tehdy, jestliže v posledních 10 letech před podáním insolvenčního návrhu bylo dlužníkovi pravomocným rozhodnutím přiznáno osvobození od placení pohledávek zahrnutých do oddlužení, v rozsahu, v němž nebyly uspokojeny“. Diensbier rovněž zdůraznil uzákoněnou sociální službu pro dlužníky, jak ji nově zavádí §398: Insolvenční soud může na návrh insolvenčního správce…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Irena Válová