Eskortní vůz Ilustrační foto: Vězeňská služba

Počet vězňů po letech klesá, míst u vězeňské služby ubude o 119

Ministerstvo spravedlnosti získalo souhlas vlády se záměrem snížit stavy příslušníků vězeňské služby. Požadavek zdůvodnilo tím, že po letech začal klesat počet vězňů. Zatímco loni vláda na návrh ministerstva navýšila tabulkový počet příslušníků bezpečnostního sboru o 189 míst, letos úřad navrhnul 119 systemizovaných míst ubrat. Příslušníků tak bude 7505, což dělá z vězeňské služby druhý největší z bezpečnostních sborů, uvedl po jednání vlády ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO).

Objem peněz na služební příjmy příslušníků vězeňské a justiční stráže má příští rok činit 3,6 miliardy korun. V loňském roce to byly 3,4 miliardy.

Snížení počtu příslušníků není podle ministerstva spravedlnosti odklonem od cílů a záměrů schválené Koncepce vězeňství do roku 2025, ale reakcí jednak na vývoj počtu vězňů, jednak na dosavadní vysokou neobsazenost tabulkových míst u Vězeňské služby.

Ve věznicích bylo počátkem roku 2015 celkem 18.658 lidí, v dubnu 2017 už to bylo o 4151 lidí více. Od té doby se jejich počet ale pozvolna snižuje. Na konci loňského roku bylo za mřížemi 22.184 osob, k dnešnímu dni je to podle statistik Vězeňské služby 21.744.

(čtk)