Provokativní trika se dají koupit na internetu

Polská soudcovská rada zakázala symboly spojované s opozicí

Polská Zemská soudcovská rada (KRS) zakázala svým členům používat symboly nebo obrázky spojované s politickými organizacemi, aby tak nevzbuzovali pochyby ohledně své nezávislosti. Soudcovská rada se nijak netají tím, že jde hlavně o plakáty a trička s nápisem Konstytucja (ústava), která nosí odpůrci justičních reforem z dílny vládnoucího Práva a spravedlnosti (PiS), napsala dnes polská média.

KRS přijala usnesení, v němž se uvádí, že občan si nemusí být jistý co do nezávislosti a nestrannosti soudce, pokud tento představitel justice veřejně používá „infografiku či symboly, které jednoznačně jsou nebo mohou být ztotožňovány s politickými stranami a hnutími …, které se věnují politické činnosti.“

KRS je jedním z justičních orgánů, kterých se dotkly změny prosazené PiS. Zatímco dříve o složení rady dohlížející na činnost soudů rozhodovali sami soudci, zákon přijatý koncem loňského roku dal tuto pravomoc politikům.

Soudci, kteří nesouhlasí se změnami v polské justici, si podle internetového portálu listu Gazeta Wyborcza lepí na dveře svých kanceláří cedulky s nápisem „Konstytucja“. Tyto nálepky se objevují i na štítcích se jmény, jež jsou umisťovány v soudních síních. Když se nedávno v Gdaňsku konal proces bývalého premiéra a současného předsedy PiS Jaroslawa Kaczyńského proti někdejšímu prezidentovi Lechu Walesovi, zpochybňovali někteří politici PiS i média nakloněná vládě nestrannost soudkyně Weroniky Klawonnové. Na twitteru se objevila fotka, na níž má soudkyně na sobě tričko s nápisem „Konstytucja“.

Podle odborníka na ústavní právo z Varšavské univerzity Marcina Matczaka je taková tričko symbolem základního zákona, a tak si ho ze zásady nemůže přivlastnit žádné politické uskupení. Nicméně KRS tvrdí, že „neutrální symbol může v jistých situacích získat politický význam“.

Gazeta Wyborcza píše, že za porušení etických zásad, jimiž se mají soudci řídit, si je může předvolat disciplinární komise, která s nimi případně zahájí disciplinární řízení.

Akce s logem Konstytucja začala letos v létě, kdy protivládní aktivisté z Výboru na obranu demokracie (KOD) ve Štětíně do trička s nápisem „Konstytucja, Jendrek!“ (zdrobnělina od jména Andrzej) oblékli sochuněkdejšího prezidenta Lecha Kaczyńského, připomíná televize TVN24 na svém webu. Chtěli tak vzkázat současné hlavě státu Andrzejovi Dudovi, že nesouhlasí s tím, že podepsal jimi kritizované změny v justici. Policie pak tento případ vyšetřovala, prokuratura vyšetřování ale odložila. Následně se trička objevila na mnoha sochách a pomnících po celém Polsku, včetně třeba draka pod krakovským hradem Wawel nebo Neptuna v Gdaňsku.

(čtk)