Pohled na tzv. otevřenou věznici v Jiřicích Foto: Vězeňská služba

Projekt otevřené věznice slaví úspěchy, zatím má nulovou recidivu

Projekt otevřené věznice, který byl před rokem zahájen ve věznici Jiřice na Nymbursku, podle vězeňské služby funguje. Otevřenou věznicí k dnešku prošlo 78 odsouzených, ani jeden z nich se zatím nevrátil do vězení. Míra recidivy je tak nulová, řekl dnes novinářům generální ředitel vězeňské služby Petr Dohnal. Právě snížení recidivy bylo hlavním úkolem projektu.

„Po roce fungování můžeme říci, že se projekt povedl. Vězni, kteří prošli otevřenou věznicí, tak žádný z nich se nevrátil zpátky do výkonu trestu, což je cíl, který si klademe, aby se co nejméně vězňů vracelo do výkonu trestu a aby se zmenšovala recidiva,“ řekl Dohnal. Současně doplnil, že si uvědomuje, že z pohledu dlouhodobé statistiky je rok krátká doba. Skutečný dopad projektu otevřené věznice se ukáže až za několik let.

Vězeňská služba je podle Dohnala ale s projektem spokojená, plánuje proto jeho rozšíření. Zatím není jasné, jestli se zvětší kapacita otevřené věznice v Jiřicích, nebo vyroste obdobná věznice v jiné lokalitě.

Kapacita otevřené věznice v Jiřicích je 32 vězňů. Denní režim se od režimu v běžném vězení moc neliší, vězni se pouze podle časového řádu řídí sami, nikdo jim neříká, co mají dělat, vše je na jejich odpovědnosti. Všichni vězni v otevřené věznici dochází do zaměstnání, po pracovní době mají další povinnosti, například se musí starat o zvířata, prát si oblečení nebo mýt nádobí.

Míra recidivy je v ČR kolem 70 procent. Podle Dohnala by bylo úspěchem, kdyby se ji podařilo srazit na 35 až 40 procent.

Jediným kritériem, které musí vězeň pro přeložení do otevřené věznice splňovat, je jeho zařazení do věznice s ostrahou v nízkém stupni zabezpečení. Vězeň by tady měl ideálně strávit zhruba 1,5 roku před svým propuštěním na svobodu, minimální doba je pak stanovena na šest měsíců.

Areál je obehnán betonovou zdí a hlídán kamerami. Postaveny byly čtyři domky pro odsouzené a administrativní budova pro personál. Na budování se podíleli sami vězni, stavba trvala čtyři měsíce. Odsouzení vyráběli i většinu nábytku. Každý domek má čtyři dvoulůžkové pokoje s vlastním sociálním zařízením, společenskou místnost a kuchyňský kout. V administrativní budově jsou vedle zázemí pro zaměstnance i místnosti pro vzdělávací a výchovné aktivity.

(čtk)