Europarlament chce ztrestat Maďarsko kvůli ,vážnému ohrožení hodnot EU‘ Foto: Pixabay

Radě Evropy se nelíbí maďarský zákon o správních soudech

Komisařka pro lidská práva při Radě Evropy vyzvala maďarského prezidenta Jánose Ádera, aby vrátil parlamentu zákon zavádějící nový systém správního soudnictví. Informovala o tom dnes Rada Evropy v tiskovém prohlášení.

Komisařka Dunja Mijatovičová je znepokojená tím, že na správní soudy budou mít silný vliv politici, a má proto obavy o jejich nezávislost. Nové soudy budou podle zákona vyňaty ze současného systému soudnictví a hlavní slovo při jmenování klíčových soudců připadne vládě.

Zákon o správních soudech přijal maďarský parlament tuto středu. Soudy mají podle nových pravidel začít pracovat od začátku roku 2020. Rozhodovat budou také o ožehavých tématech, jako jsou stížnosti na průběh voleb nebo konflikty ohledně povinnosti vládních úřadů poskytovat informace. Klasické soudy v těchto případech vynášely rozsudky, které nebyly současné vládě konzervativního premiéra Viktora Orbána příliš po chuti.

Mijatovičová také lituje, že maďarští poslanci před schvalováním zákona nepočkali na názor Benátské komise, což je poradní orgán Rady Evropy pro otázky ústavního práva. Skládá se z renomovaných právních expertů z různých zemí. Komisařka upozorňuje, že veřejná debata ohledně návrhu zákona byla velmi omezená.

Orbán v Maďarsku vládne od roku 2010. Čelí kritice, že se dlouhodobě snaží podřídit justici svým politickým potřebám. Evropský parlament proto letos v září schválil doporučení, aby Evropská unie zahájila řízení proti Budapešti kvůli vážnému ohrožení právního státu.

(čtk)