Zdravotnický výbor schválil, že by nehrazené vakcíny mohl do ordinací nadále dodávat distributor

Nehrazené vakcíny se možná budou moci nadále dodávat do ordinací lékařů přes distributora. Poslanci zdravotnického výboru totiž na svém úterním zasedání přes nesouhlas ministerstva doporučili přijmout pozměňovací návrh skupiny poslanců v čele s Davidem Kasalem (Ano), který umožňuje zachovat současný systém distribuce. Vedle toho dali zelenou také nižším pokutám pro lékárníky v případě nedodržení požadavků daných protipadělkovou směrnicí či možnosti do dvou týdnů distributorovi vrátit lék, který hlásí chybu. Nově by také měl mít SÚKL možnost pořádat přednáškovou činnost za poplatky.

 

Úternímu zasedání zdravotnického výboru předcházela trochu hektická situace. Protože implementace protipadělkové směrnice musí být hotová do 9. února příštího roku, přijala sněmovna zkrácení lhůt. Zdravotnický výbor, který je v tomto případě také výborem garančním, tak musel narychlo svolat zasedání, aby se vyjádřil k desítce pozměňovacích návrhů. Celou polovinu z nich podpořilo také ministerstvo zdravotnictví.

Celý postup ovšem na schůzi zkritizoval poslanec Petr Pávek (STAN). „Jak to na ministerstvu při schvalování a implementaci chodí? Funguje to tak, že zástupci ministerstva několik let dopředu do Bruselu jezdí, než je vlastní norma, ať už nařízení nebo směrnice, přijata. Pak je tam většinou daná lhůta dvou let, kterou má státní legislativa na to, aby to bylo implementováno nebo transponováno. Jenže co udělají úředníci, když do Bruselu jezdí? Neudělají tam nic, jejich vyjednávací schopnost je téměř nulová, většina z nich nikdy nepromluví, a pokud ano, jsou to bláboly, které nepřispějí k tomu, aby evropské normy hájily český zájem. A když je…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Michaela Koubová