Prezident Miloš Zeman Foto: archiv Hradu

Zeman kritizoval „špiónománii“: Dělají z nás nesvéprávné, uvedl v poselství

Varování před čínskými špiony v Česku dělají podle prezidenta Miloše Zemana z českých občanů nesvéprávné a manipulovatelné bytosti, které se nedokážou samy ubránit. Zeman to řekl v dnešním vánočním poselství. Hlava státu v té souvislosti mluvila o „špiónománii“, kterou označila vedle protestů proti vládě za jednu z hysterických vln, které se objevily v republice v závěru roku.

Na rozsáhlou aktivitu čínských zpravodajských služeb upozorňovala ve výroční zprávě za loňský rok Bezpečnostní informační služba (BIS), kterou poté Zeman kritizoval. Minulý týden varoval Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) před používáním softwaru i hardwaru čínských společností Huawei a ZTE. Případ projednávala Bezpečnostní rada státu (BRS).

„Ti, kdo nás neustále varují před špiony, z nás tak trochu dělají nesvéprávné a manipulovatelné bytosti, které se nedokážou samy ubránit,“ konstatoval Zeman. Očekával, že se v rámci „špiónománie“ objeví mandelinka bramborová. „Ale místo ní se objevily čínské mobily,“ odkázal Zeman na varování NÚKIB.

Situaci pak glosoval vyjádřením „nejmenovaného ústavního činitele“ ze soukromé konverzace. „Miloši, ale Číňani tady opravdu provádějí technologickou špionáž. Oni se sem jezdí seznamovat s tím, proč naše vlaky jezdí tak pomalu, když jejich vlaky jezdí rychlostí 300 kilometrů v hodině,“ uvedl Zeman.

NÚKIB minulý týden uvedl, že jeho varování nemíří na běžné uživatele. Dotýká se informačních a komunikačních systémů subjektů, na které dopadá zákon o kybernetické bezpečnosti. Premiér Andrej Babiš (ANO) se kvůli varování sešel před svátky s čínským velvyslancem Čang Ťien-minem. „Čínská strana bere na vědomí úsilí české vlády o nápravu příslušných chyb a doufá, že česká strana přijme účinná opatření, aby zabránila opakování podobných událostí, a bude účinně chránit legitimní práva a zájmy čínských firem,“ napsala poté ambasáda.

Členové BRS minulý týden konstatovali, že NÚKIB je oprávněn vydat varování nezávisle na vládě. Současně ale uvedli, že úřad není příslušný hodnotit mezinárodněpolitickou situaci ani právní prostředí v jiných státech. Úřad ve varování napsal, že Huawei a ZTE jsou s ohledem na právní a politické prostředí Číny nuceny vykazovat součinnost při naplňování zájmů Číny včetně podílu na zpravodajských aktivitách.

Zeman, který podporuje vztahy s Čínou a často zemi navštěvuje, BIS naposledy kritizoval začátkem prosince po zveřejnění její výroční zprávy. Kontrarozvědka se proti jeho vyjádření, že selhává, ohradila. Zastala se jí většina politiků včetně premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD).

(čtk)