Bývalá šéfka ostravských žalobců Kornasová podala žalobu proti svému odvolání

Bývalá vedoucí Okresního státního zastupitelství v Ostravě Tamara Kornasová podala správní žalobu proti svému odvolání z funkce. „Jedná se o správní žalobu proti rozhodnutí ministra ze dne 21. listopadu 2018, kterým zamítl rozklad do rozhodnutí o odvolání z funkce ze dne 14. června 2018“, sdělila České justici Kornasová.

Žalobu podala Kornasová, která vedla ostravské žalobce od roku 2005, v pondělí 21. ledna. Návrh na odvolání Tamary Kornasové z funkce podala vedoucí Krajského státního zastupitelství v Ostravě Zlatuše Andělová, která tak musela učinit hned nadvakrát, jak již dříve Česká justice informovala.

Druhému návrhu vyhověl až skoro po roce od jeho podání ministr spravedlnosti Robert Pelikán, a to v podstatě již na odchodu z ministerské funkce. Proti tomuto rozhodnutí podala Kornasová 3. července rozklad, který Pelikánův nástupce ve funkci Jan Kněžínek zamítl a rozhodnutí svého předchůdce potvrdil v listopadu minulého roku.

V minulosti se správní žalobou proti odvolání z funkce úspěšně bránil například Kornasové nadřízený, vedoucí olomouckého Vrchního státního zastupitelství Ivo Ištvan. Toho z funkce odvolal tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Bude to tak již druhý soudní spor, který Kornasová se státem vede. V červnu totiž podala žalobu na Českou republiku pro údajný bossing a šikanu. Tohoto jednání se mělo od roku 2016 dopouštět vůči ní a některým jejím podřízeným vedení Krajského státního zastupitelství v Ostravě v čele s Andělovou. Také o této žalobě Česká justice informovala.

„Způsob neustálého dohledu, kontrol, prověrek, přípisů a jiných nástrojů ingerence fakticky redukuje rozhodovací prostor pro faktické řízení úřadu, který byl žalobkyni svěřen, protože jí nadřízený stupeň nedává žádnou faktickou možnost o čemkoliv rozhodovat a cokoliv smysluplně řídit, ačkoliv všechny nedostatky, které nadřízené státní zastupitelství identifikuje, přičítá žalobkyni. Postup žalované ve svém celku vytváří pro žalobkyni dlouhodobě velmi napjaté prostředí, vystavuje ji trvalému psychosociálnímu stresu a je formou trvalého psychického nátlaku na ni. Současně zásadně poškozuje i vztahy na jejím pracovišti, které má vést a brání jí tak v efektivním výkonu vedoucí funkce, do které byla jmenována“, uvedla mimo jiné Kornasová v žalobě.

V ní také popisuje, že ačkoliv se snažila své výhrady řešit v rámci soustavy, a to na úrovni Vrchního státního zastupitelství v Olomouci a Nejvyššího státního zastupitelství, ani jedna složka adekvátně nereagovala a problém neřešila. Soud zatím ještě neproběhl, neboť žalovaná strana, zastoupená vedoucí Krajského státního zastupitelství v Ostravě Zlatuší Andělovou, požádala o prodloužení lhůty pro vyjádření, a to z důvodu nezproštění mlčenlivosti. Tato lhůta byla naposledy prodloužena do 31. prosince 2018.

Podle informací České justice podali další žaloby dva státní zástupci OSZ v Ostravě, kteří nesouhlasí s udělením výtek, které dostali od vedení KSZ v Ostravě.

Petr Dimun