Profesor Aleš Gerloch Foto: archiv

Gerloch na ústavního soudce bude podle Kubery v Senátu „průchodný“

Prezident Miloš Zeman navrhne na ústavního soudce prorektora Univerzity Karlovy Aleše Gerlocha. Novinářům to po schůzce ústavních činitelů na Hradě řekl předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS). Kubera očekává, že horní komora Parlamentu prezidentovu nominaci potvrdí. Gerlocha podpořil i odcházející soudce Jan Musil.

„Pozitivní je, že pan prezident nám předloží návrh na ústavního soudce. Podle mého názoru ten návrh bude průchodný v Senátu. Tam žádné spekulace o nějakých obstrukcích z důvodu sporů mezi Senátem a prezidentem nejsou,“ řekl Kubera.

Potvrdil, že kandidátem je Gerloch, o kterém už dříve spekulovala média. „Je to takové tajemství-netajemství. Je to pan Gerloch. Já jsem opět prosil pana prezidenta, aby přes nějaké spory se Senátem přišel představit svého kandidáta,“ řekl Kubera. Očekává schválení prezidentovy nominace. „Je to tajná volba, ale podle mého předpokladu bude zvolen,“ řekl.

Musil ve čtvrtek Zemanovi předal svoji rezignaci. „Pan prezident se zajímal o to, co si o tom myslím já, a já jsem mu vyslovil své kladné stanovisko,“ uvedl Musil. Zeman mu podle něj řekl, že Gerloch ještě musí být pozván do Kanceláře prezidenta republiky, kde musí stvrdit svůj souhlas s tím, že bude na pozici kandidovat. „Poté, co to učiní, tak pan prezident zřejmě hned následně chce poslat návrh do Senátu,“ dodal Musil, který ve funkci skončí k 1. únoru.

Dnešní schůzka se podle soudce uskutečnila v přátelském duchu, prezident se podle něj zajímal o to, zda Musila práce těšila a uspokojovala. „Já jsem mu odpověděl, že ano,“ uvedl Musil. Zeman mu také vyslovil poděkování za práci ústavního soudce.

Sedmasedmdesátiletý Musil, který byl soudcem Ústavního soudu 15 let, rezignoval ze zdravotních důvodů a kvůli únavě dané věkem a cestováním mezi Brnem a Prahou. Zdůrazňoval, že jeho odchod nemá souvislost se situací v justici či politice.

(čtk)