Nový ombudsman Stanislav Křeček Foto: archiv

Křeček chce pokračovat jako zástupce ombusmanky, Zeman ho podpořil

Prezident Miloš Zeman dnes Sněmovně navrhl, aby byl zástupcem ombudsmanky nadále Stanislav Křeček, nebo nově advokát a také exposlanec ČSSD Zdeněk Koudelka. Oznámil to dnes mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Křeček České justici řekl, že by bylo vhodné, aby si nový ombudsman sám svého zástupce vybral. S tím nesouhlasí současná veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová.

Osmdesátiletému Křečkovi skončí šestileté funkční období zástupce veřejné ochránkyně práv letos v dubnu. Devětačtyřicetiletý Koudelka se stal poslancem za sociální demokracii v roce 1998, kdy ČSSD vedl Zeman. Kromě prezidenta navrhuje kandidáty na zástupce ombudsmanky i Senát.

„Jsem přesvědčen, že se jedná o veřejně známé osobnosti, které svou dosavadní činností a svými postoji prokázaly, že jsou schopny účinně napomáhat ochraně základních práv a svobod především prosazováním nápravy chybných postupů a rozhodnutí úřadů a dalších institucí ve vztahu k jednotlivcům,“ sdělil v návrhu kandidátů Zeman.

Prezident Zeman v návrhu uvedl, že oba jím navržení kandidáti splňují zákonné podmínky pro výkon funkce. V případě Koudelky to však není pravda. Veřejný ochránce práv ani jeho zástupce totiž podle zákona nesmějí být členy žádné politické strany, kdežto Koudelka je stále členem ČSSD. S ohledem na splnění zákonných podmínek je ale připraven členství ve straně ukončit, řekl Koudelka.

Zeman už před pěti lety navrhoval Křečka na funkci ombudsmana. Poslanci ale tehdy dali přednost Anně Šabatové, které skončí mandát omdusmanky v únoru příštího roku. Křeček se dlouhodobě zajímá o právní postavení nájemníků, byl předsedou Sdružení nájemníků ČR. Stejně jako Koudelka byl Křeček po dlouhá léta členem ČSSD. Členství ve straně přerušil až v roce 2013 kvůli zvolení do funkce zástupce veřejného ochránce práv. V roce 1998 se ukázalo, že Křeček řadu let neoprávněně používal titulu JUDr. Později ale složil rigorózní zkoušku, a titul doktora práv tak řádně získal.

Křeček: Ombudsman by si měl vybrat zástupce

Dnes vybrali adeptky na zástupkyni ombudsmanky také senátoři. Jsou jimi bývalá ústavní soudkyně a senátorka Eliška Wagnerová a děkanka Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně Markéta Selucká. Naopak advokátka Klára Samková neuspěla.

Podle Křečka jsou adeptky výraznými osobnostmi a hrozí tak opět možný nesoulad mezi nimi a budoucím ombudsmanem jako je tomu dnes. Šabatová a Křeček své vzájemné antipatie a také protichůdné postoje k případům v gesci ombudsmana dali několikrát najevo veřejně. „Moje zkušenost ukazuje, že pokud není soulad mezi ochráncem a jeho zástupcem, resp. pokud se jejich názory na řešené kauzy rozcházejí, nemusí to mít vliv na důvěryhodnost úřadu,“ sdělil Křeček České justici. Podle něj je logické, že šéf úřadu by si měl vybrat svého zástupce.

Sněmovna podle něj může zahájit volbu nového zástupce a tento bod vzápětí přerušit do doby zvolení nového ombudsmana. Sám by pak ve funkci zůstal až do konce roku.  „Pokud jde o mne, budu-li navržen prezidentem znovu do funkce, veřejně se zaváži, že po zvolení nového ochránce budu, po dohodě s ním, na tuto funkci rezignovat, abych mu tak umožnil ovlivnit výběr jeho zástupce,“ řekl současný zástupce ombudsmanky České justici ještě před oficiálním návrhem Zemana.

Zákon o veřejném ochránci práv ale říká, že volba ochránce nebo zástupce se koná ve lhůtě počínající šedesátým dnem před uplynutím funkčního období a končící dnem jeho uplynutí. Podle Šabatové tedy dle platné legislativy není možné volbu odkládat na pozdější dobu za účelem sladění volebních období. „Zákon neumožňuje ombudsmanovi jakkoli formálně ovlivnit, koho mu Sněmovna do pozice jeho zástupce zvolí. I kdyby proto nyní k volbě zástupce nedošlo, neexistuje žádná záruka, že by Sněmovna s budoucím ombudsmanem byť i jen konzultovala osobu jeho zástupce,“ dodala prostřednictvím své mluvčí Ivy Hrazdílkové.

Šabatová: Byla by to snaha zasahovat do nezávislé volby

Podle Šabatové situaci dobře ilustruje poslední volba zástupce, kdy tehdejší ombudsman Pavel Varvařovský poslancům sdělil, že by si jako svého zástupce přál právníka Filipa Dienstbiera a nejenže jeho přání nebylo bráno v úvahu, ale bylo to dokonce chápáno jako snaha zasahovat do nezávislé volby.

S Koudelkou pojí Zemana kromě členství v ČSSD třeba to, že v roce 2012 Koudelkova domovská organizace ČSSD v Brně-Jundrově jako jediná brněnská součást strany navrhla Zemana na prezidentského kandidáta.

Poslancem byl Koudelka do roku 2006. Podílel se třeba na novele zákona pro volby do Sněmovny, kterou po volbách v roce 1998 vypracovaly ČSSD a ODS v rámci opoziční smlouvy. Novela měla posílit roli velkých stran a Koudelka vytvořil kontroverzní koeficient pro přepočet hlasů na mandáty. ÚS ale zrušil nejdůležitější části novely, včetně Koudelkova koeficientu. Koudelka byl i členem vyšetřovací komise Sněmovny pro vyrovnání státu s firmou Diag Human. Předtím ale podle médií do kauzy aktivně zasahoval, když radil někdejšímu ministru zdravotnictví Bohumilu Fišerovi s výběrem právníka a znalce pro spor s Diag Human. Koudelka byl také do loňska rektorem soukromé Vysoké školy Karla Engliše v Brně.

Posláním ombudsmana, jímž byl koncem roku 2000 na první období zvolen exministr spravedlnosti Otakar Motejl, je chránit občany před nečinností nebo špatným rozhodnutím orgánů státní správy. Pokud ombudsman zjistí, že konkrétní orgán pochybil, je v jeho pravomoci vyzvat jej k nápravě. Může také dávat doporučení na změny právních předpisů. Motejlovou zástupkyní byla Šabatová, jejíž ombudsmanský mandát skončí v únoru příštího roku.

(epa, čtk)