Petr Jirát u soudu Reprofoto: ČT

Prohlásil, že má Rath „ulité stamiliony“. Žalobce Jirát odešel do důchodu

Svou kariéru ve státním zastupitelství ukončil Petr Jirát. Podle informací České justice se tak stalo k poslednímu prosinci loňského roku. „Panu Jirátovi je 64 let a rozhodl se, že půjde do důchodu,“ reagoval mluvčí Ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Jirát se stal známým hlavně díky případu exhejtmana Davida Ratha.

Jirát se při komplikované kauze Davida Ratha, ve které stát zastupoval několik let, někdy nechával unášet emocemi. Tak tomu bylo například v v roce 2015, kdy v rozhovoru pro Lidovky.cz prohlásil, prohlásil, že nepravomocně odsouzený exhejtman má někde „ulité stamiliony“ korun nebo že v případě pravomocného rozsudku uteče do zahraničí. Rath se kvůli výrokům soudil, ale neúspěšně.

Jirát také loni při závěrečné řeči u nalézacího soudu uvedl, že rozhodnutí vrchního soudu v Rathově kauze bylo „naprosto jednoznačně nezákonné“. Ten rozsudek soudu prvního stupně zrušil s tím, že některé odposlechy v celém případu byly nařízeny nezákonně. V této souvislosti tehdy uvedl, že vrchní soud neměl pochybnosti o vině obžalovaných a s námitkami proti použití odposlechům se justice vypořádala i v minulosti.

Exhejtman byl již v první části kauzy nepravomocně odsouzen k trestu 8,5 roku vězení. Manželé Kottovi mají jít za mříže na 7,5 roku. Případ je nyní na Vrchním soudu v Praze, odvolací jednání však zatím nařízeno nebylo. V jeho kauze nyní stát zastupuje žalobce Jiří Pražák.

Jirát svou kariéru ukončil na středočeském krajském státním zastupitelství, které se specializuje na hospodářskou kriminalitu a korupci. 

Podílel se na řadě významných korupčních kauz, které se týkaly např. bývalého ministra financí Iva Svobody a jeho asistentky Barbory Snopkové nebo bývalého poslance Romana Pekárka. Státní zástupci mohou svou funkci vykonávat až do 70 let, Jirát tedy sknčil o šest let dříve.

(epa, pd)