Prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová Reprofoto ČT

Šéfka Soudcovské unie chce kvůli slovům Zemana šetřit, zda se soudci setkali s pokusy o ovlivňování

Sdělení hlavy státu, že dává pokyn, aby se jeho kancléř setkával se soudci a sdělil jim názor prezidenta na určitou věc, která byla stále ještě předmětem jednání soudu, jsou velmi závažná. Prezidentův přístup k setkávání se soudci je pak alarmující a nebezpečný. Uvedla to v prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová v rozhovoru pro Českou televizi. Podle předsedy Nejvyššího soudu Pavla Šámala musí soudci pokusy o ovlivňování odfiltrovat.

Bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa v rozhovoru pro Deník N uvedl, že mu Hrad dával opakovaně najevo, jak má jeho soud rozhodnout v některých kauzách. Kancléř Vratislav Mynář pak opakovaně kontaktoval soudce různých soudů. Prezident Miloš Zeman to nepopřel, ale podle něj nešlo o ovlivňování soudců, ale o „doporučení a vyjádření názoru“.

„Doporučení účastníka řízení k tomu, jak má soud vyjádřit, to je argumentace účastníka řízení, kterou je povinen sdělit soudu pouze v rámci předepsaných, zákonem stanovených procesních postupů. Nelze rozlišovat doporučení a argumentaci. To je to samé. To znamená, já to vidím jako nesprávnou interpretaci nebo nepochopené ústavního principu rovnosti účastníků před soudy, a to je ze strany prezidenta velmi špatné,“ uvedla Zemanová v ČT. Podle ní Zeman nerespektuje ústavní princip rovnosti před soudem a vyjadřuje nadřazený přístup vůči soudcům. „Je to nebezpečné, ale ne pro soudce, ale pro celou společnost,“ varuje šéfka Unie.

Zdůraznila, že něco jiného je, pokud například funkcionáři s prezidentem mluví o tom, v jakém stavu je správa soudu a něco jiného je probírání konkrétních kauz. V jiné pozici než v pozici prezidenta musí také Zeman vystupovat v případě, že je sám účastníkem řízení. „Prezident nesmí vyjadřovat osobně mimo procesní postupy, to znamená mimo ústní jednání nebo písemná podání, své názory, svojí argumentaci k věci, ve které je sám účastníkem,“ uvedla Zemanová.

Soudci by podle Zemana neměli žít ve skleněné věži. Izolování od kontaktů s ostatními lidmi by podle prezidenta zhoršilo kvalitu jejich práce, protože nebudou znát řadu informací nebo je budou znát zkresleně. Prezident je odpůrcem toho, aby se schůzky se soudci konaly tajně. „Jestliže se skrývají lidé, kteří se scházejí, je na tom něco špatného,“ uvedl už dříve Zeman.

Šéfka Soudcovské unie chce nyní s kolegy provést šetření mezi soudci, zda se někdo z nich a jak často se případně setkal s pokusy o ovlivňování z různých stran. „Zatím to bereme jako opravdu výjimečnou věc, ale protože to je závažné tvrzení, tak jsme, cítíme se povinni ověřit, jak moc je to rozšířené,“ dodala Zemanová.

Pokusy o ovlivňování musí soudce podle Šámala odfiltrovat

Uvedl také, že žádný nátlak na vlastní soudcovské rozhodování nepamatuje, ani od svých podřízených nemá podobné zprávy. S kritikou nebo veřejně prezentovanými názory politiků se podle něj musejí soudci jako profesionálové vypořádat a zachovat si nestrannost.

AUDIO: Pavel Šámal k ovlivňování soudců:

„V průběhu kariéry jsem se mnohokrát potkal s různými osobami z politického spektra a ty osoby se prostě vyjadřují k některým otázkám. Na druhou stranu si myslím, že v žádném případě by se tím soudce neměl nikdy nechat ovlivnit, je to o morálních vlastnostech, o jeho přístupu k tomu, jak pracuje, k tomu, že nezávislost, nestrannost je základní vlastností soudce,“ řekl Šámal.

Veřejnou kritiku už vydaných rozhodnutí pokládá Šámal za normální. Nátlak na rozhodování v živých kauzách má za nepřípustný, a to od kohokoliv. U NS se podle něj nic podobného neděje. „Nemám takové zprávy a jsem o tom přesvědčen, že kdyby něco takového nastalo, tak že by mě (soudci) informovali,“ uvedl Šámal.

Předseda neplánuje stanovovat u NS nějaká vnitřní pravidla pro kontakty soudců s účastníky řízení. „Máme pravidla stanovená zákonem, myslím, že to pro soudce dostačuje,“ řekl. Volně lze podle něj aplikovat etický kodex Soudcovské unie, byť je nezávazný. Zároveň spoléhá na integritu jednotlivých soudců. „Nemám pravomoc nařizovat někomu, jak se má chovat, to je jeho morálka, jeho osobní vlastnosti, jeho přístup k tomu, jak jedná s účastníky a jakým způsobem rozhoduje ty konkrétní věci,“ uvedl.

Nátlak by pomohla řešit rada soudnictví

Postup, jaký by měl soudce zvolit při nátlaku směřujícímu k ovlivnění jeho rozhodovací činnosti, není podle Zemanové jednoznačně upraven. „Úřední záznam do spisu je jedním z možných a vhodných řešení, ale situace mohou být různé a nelze označit jediný správný nástroj, který má soudce použít,“ míní.

Na předsedy soudu pak může být podle prezidentky Soudcovské unie vyvíjen tlak právě ke zneužití pravomoci, kterou mají při výkonu státní správy soudů. „Ani zde není možné určit jednotný obecně platný postup. Záleží na tom, jaká pravomoc měla být zneužita a na jakém stupni soudu dotyčný předseda působí,“ uvedla. Podle ní je v posuzování jednotlivých situací důležité, kdo tlak vyvíjí a zda je jednorázový, nebo zda lze očekávat jeho opakování či stupňování.

Soudcovská unie je nepolitické profesní a stavovské sdružení soudců v České republice. Právní formou jde o spolek, byla založena v roce 1990 a má sídlo v Praze na Ovocném trhu. Členství v Unii je dobrovolné.

(epa, ih, čtk)