Případ, v němž jde o úniky informací od policie směrem k podsvětí a podnikatelům, rozjel 13. října 2015 protimafiánský útvar tehdy ještě pod vedením Roberta Šlachty Foto: archiv

Vláda odmítla zakotvit dálkové nahlížení do spisů, zákon to už umožňuje

Vláda možná zohlední v příští novele požadavek veřejné ochránkyně práv, aby byli účastníci správního řízení informováni, že mohou proti správnímu rozhodnutí podat žalobu k soudu. Na dnešní tiskové konferenci po jednání vlády to řekl ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO). Další návrh ombudsmanky Anny Šabatové, který se týkal zasílaní kopie spisů účastníkům správních řízení, vláda odmítla s tím, že stávající úprava toto již umožňuje v případech, kde je to technicky možné.

Šabatová požádala, aby změnou zákona zajistila účastníkům správních řízení možnost dálkově nahlížet do spisu formou pořízení a zaslání kopií. V druhém případě ombudsmanka žádala, aby úřady upozorňovaly účastníky řízení na možnost soudního přezkumu. Lidé totiž podle ní mnohdy neví, že v případě nesouhlasu s úředním rozhodnutím mají právo obrátit se na soud.

Vláda vzala na vědomí požadavek ombudsmanky, aby byli účastníci správního řízení informováni, že mohou proti správnímu rozhodnutí podat žalobu k soudu, řekl Kněžínek. Doplnil, že se vláda bude nad touto otázkou zamýšlet při příští novelizaci správního řádu.

V otázce zasílání správních spisů vláda upozornila, že ne vše elektronicky zaslat jde, poznamenal ministr a vysvětlil, že má na mysli například velké přílohy ve spisech. V případech, kde to technicky možné je, stávající právní úprava ukládá dokumenty na žádost zasílat, uvedl.

„Rozhodnutí vlády mě zklamalo, protože se v obou případech jednalo o jednoduché změny zákonů, které by měly pozitivní dopad na životy lidí. Pořád se mluví o elektronizaci a vstřícnosti veřejné správy, ale situace je dnes taková, že pokud lidé chtějí nahlédnout do svého spisu u konkrétního úřadu, musí mnohdy jezdit osobně stejně jako v devatenáctém století. Některé úřady přitom kopie dokumentů elektronicky zasílají a není důvod, proč by to nemohly a neměly dělat všechny,“ komentovala v tiskovém prohlášení Šabatová stanovisko vlády.

„V druhém mém požadavku pak platí, že má každý právo na to, aby jeho záležitost byla projednána nezávislým a nestranným soudem. Proto jsem chtěla, aby úřady o této možnosti účastníky řízení povinně informovaly. Aby lidé věděli, že se mohou proti rozhodnutí úřadu, se kterým nesouhlasí, dále bránit a domáhat se tak spravedlnosti,“ doplnila.

(čtk)