Kyberkryminalita ohrožuje i státní instituce Foto: archiv

Žalobci, policie a NÚKIB budou spolupracovat proti kyberzločinu

Na pravidelné komunikaci a rychlé výměně informací v boji s kybernetickou kriminalitou se dohodli nejvyšší státní zástupce a ředitelé Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) a Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Podepsali memorandum. Instituce o tom dnes informovaly na webu ve společném prohlášení.

Trojstranné memorandum podle mluvčích Nejvyššího státního zastupitelství, NÚKIB a NCOZ nastavuje jasná pravidla pro spolupráci při boji s kybernetickou kriminalitou a pro zajištění kybernetické bezpečnosti. „Pravidelná komunikace na úrovni vedení i expertů, rychlá vzájemná výměna relevantních informací, společná školení a spolupráce na prevenci pomůžou lépe sledovat trendy v rychle se vyvíjející oblasti kriminality i zabezpečit vyšší úroveň bezpečnosti v kyberprostoru,“ píše se v prohlášení.

Memorandum podepsali mejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, ředitel NÚKIB Dušan Navrátil a za policii ředitel NCOZ Jiří Mazánek.

Oblast kybernetické bezpečnosti se dostala do středu zájmu poté, co NÚKIB koncem loňska varoval před používáním softwaru i hardwaru čínských společností Huawei a ZTE. Technologie těchto firem podle úřadu představují bezpečnostní hrozbu. Premiér Andrej Babiš (ANO) následně uvedl, že varování vládu překvapilo, nebylo opřeno o důkazy a úřad ho s nikým nekonzultoval.

O absenci důkazů pro varování před Huawei opakovaně mluvil i prezident Miloš Zeman. Navíc upozornil, že může následovat odveta Číny. Podle Babiše ovšem o tom, že by Čína kvůli sporu o Huawei přistoupila k nějakým sankcím ve veřejné sféře, nemá vláda informace. Dnes premiér uvedl, že problematikou technologií Huawei by se měla zabývat Evropská rada. Babiš bude tento týden jednat s předsedou představenstva Huawei na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu.

(čtk)