Soudce Jan Kozák na archivním snímku. Reprofoto: ČT

Brněnský soudce Kozák opět odmítl obžalobu ze zneužití pravomoci

Krajský soud v Ostravě dnes odročil případ kolegy z Krajského soudu v Brně, který čelí obžalobě ze zneužití pravomoci. Jako soudce Jan Kozák údajně neoprávněně zasahoval do insolvenčního řízení. Za to už byl odsouzen k podmíněnému trestu. Odsouzený se ale odvolal a případem se nyní kvůli možné podjatosti zabývá soud v Ostravě. Soudkyně odvolacího senátu dnes případ odročila na březen.

Městský soud v Brně Kozákovi, který je dočasně funkce zproštěn, uložil trest 15 měsíců podmíněně odložených na tři roky. Kozák se proti rozsudku odvolal.

Kozák chtěl podle obžaloby zařadit do insolvenčního řízení vedeného jinou soudkyní pohledávku fyzické osoby na 450.000 korun, čímž by dotyčný byl neoprávněně zvýhodněn oproti jiným. Termín pro přihlašování pohledávek do insolvenčního řízení končil 31. srpna 2016, Kozák se ale podle obžaloby spornou pohledávku snažil 7. září na podatelně soudu zařadit do běžného procesu. Podle obžaloby předstíral, že ji nalezl ve svém spisu, do kterého byla vložena omylem, a chtěl ji datovat k 31. srpnu. Podatelna to ale odmítla. O totéž se podle obžaloby snažil ještě 13. září v soudní kanceláři, úřednice ale pohledávku přinesla do podatelny, kde jí požadované datum znovu zpětně nedali.

Kozák řekl, že přihlášku skutečně našel a pouze ji vrátil na podatelnu s tím, že se jeho případů netýká. Řekl, že pochybila podatelna, která pohledávku neopatřila razítkem, a takto se následně omylem ocitla u něj ve spisu. Poukázal na dvě desítky pochybení různého druhu, která podatelna podle něj udělala. Přičítá to její přetíženosti. „Podatelna je přetížená, chyby prostě dělá,“ řekl.

Kozák je dočasně zproštěn soudcovské funkce. U Nejvyššího soudu už dříve neuspěl s návrhem přeložit proces do Prahy.

Podle obžaloby soudce jednal z popudu advokáta Martina Zvoníčka. I ten je v této souvislosti obžalovaný. Za účastenství ve formě návodu mu soud uložil roční trest podmíněně odložený na tři roky. Dostal i zákaz činnosti na 2,5 roku. I advokát dnes popřel, že by šlo o nějaký nekalý postup.

Soudce brněnského městského soudu Petr Schlagmann v odůvodnění rozsudku uvedl, že není žádný důvod k tomu, aby v tomto případě podatelna pochybila a přinesený dokument neopatřila razítkem. „Je s praktickou mírou jistoty vyloučeno, aby se to stalo tak, jak popsal obžalovaný,“ uvedl Schlagmann. Dnes soudkyně v Ostravě případ odročila. Rozhodnutí vynese 4. dubna.

(čtk)