Vitásková zpochybňuje ceny elektřiny Foto: archiv

Ceny elektřiny měly být nižší, apeluje na poslance a senátory Vitásková a navrhuje ústavní stížnost

Podnět k podání ústavní stížnosti kvůli nezákonnému stanovení ceny elektřiny poslancům a senátorům rozeslal Institut Aleny Vitáskové. Energetický regulační úřad (ERÚ) měl podle Institutu napadenými rozhodnutími CR ERÚ č. 7/2018 a CR ERÚ č. 8/2018 porušit zákon o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích.

Regulovaná část ceny za distribuci elektřiny, kterou ERÚ určuje, mohla být podle dvou představitelů úřadu nižší. V listopadu loňského roku to prohlásil člen rady úřadu Rostislav Krejcar, který spolu s předsedou rady ERÚ Vratislavem Košťálem nepodepsal cenové rozhodnutí, jež ceny v elektroenergetice pro rok 2019 stanovuje. „Pokud cenová rozhodnutí č. 7/2018 ze dne 20. 11. 2018 a č. 8/2018 ze dne 20. 11. 2018 skutečně stanovují nesprávnou regulovanou cenu za distribuci elektřiny a jsou vyšší, než mohly být, tak mohlo dojít k porušení zákona, poškození veřejného zájmu a občanů naší vlasti vč. účastníků energetického trhu,“ uvádí nyní Institut Aleny Vitáskové v prohlášení. Návrh ústavní stížnosti proto rozeslal všem poslancům a senátorům.

Návrh ústavní stížnosti si můžete stáhnout zde.

Stěžovatelé v „bianco stížnosti“ deklarují, že ERÚ napadenými rozhodnutími porušilzejména ustanovení § 17 odst. (4) energetického zákona: „zejména chrání oprávněné zájmů zákazníků a spotřebitelů v energetických odvětvích“.

ERÚ loni oznámil, že regulovaná část ceny elektřiny pro domácnosti vzroste v průměru o 2,2 procenta, u plynu regulované ceny pro maloodběratele klesnou o 2,5 procenta. Podle analytiků mohou některým lidem náklady na energie vzrůst až o několik tisíc korun ročně.

Pětičlenná rada ERÚ přebrala vedení úřadu od začátku loňského srpna. Nahradila tehdejší předsedkyni úřadu Vitáskovou, které vypršel šestiletý mandát. Rada ERÚ má mít do budoucna pět členů s pětiletým funkčním obdobím, jeden z nich vždy bude jejím předsedou. Členy rady ERÚ jmenuje a odvolává vláda na návrh ministerstva průmyslu a obchodu.

(red)