Exekutorka čelí obvinění ze zpronevěry 22 milionů korun

Exekutorka ze severní Moravy podle policie nevyplatila 22 milionů korun, čelí obvinění ze zpronevěry a zneužití pravomoci úřední osoby. Na policejním webu to dnes uvedl mluvčí Pavel Šváb. V případě uznání viny u soudu ženě hrozí až deset let vězení. Kauzu vyšetřovali jihomoravští specialisté z odboru hospodářské kriminality na základě žádosti o změně místní příslušnosti kvůli možné podjatosti jejich kolegů. Podle informací České justice jde o exekutorku Jitku Studenou z Přerova.

Kauza exekutorky ze severní Moravy, která je podezřelá ze zpronevěry 22 milionů korun je velice složitá. „Spisový materiál váží 70 kilogramů, čítá 16.000 listů. V nich je zadokumentováno celkem 211 skutků,“ uvedl mluvčí brněnské krajské policie Pavel Šváb.

Kriminalistům se podařilo zajistit a zprovoznit exekutorský program z počítače obviněné, ze kterého pořídili i dostatek důkazů. Vyplývá z nich, že za několik let vymohla na exekucích téměř 37 milionů korun, věřitelům ovšem nedoputovalo na účty 22 milionů korun.

„Vyšetřování kauzy bylo velmi náročné, obviněná se dobře orientovala v trestním řízení a bylo navíc třeba projít a zmapovat tisíce exekutorských spisů. Vinu se snažila svést i na své zaměstnance, ovšem dispoziční právo k účtu měla jako jediná,“ uvedl mluvčí.

(čtk, pd)