Poslanec Marek Benda Foto: archiv

Firma asistenta poslance Bendy pracuje pro Exekutorskou komoru

Pro Exekutorskou komoru ČR (EK) pracuje firma, jejímž vlastníkem je jeden z poslaneckých asistentů poslance a předsedy Ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny Marka Bendy (ODS) Alan Hopp. Ani poslanec Benda, ani prezident komory Vladimír Plášil však ve spolupráci s Hoppem střet zájmů nevidí.

Podle informací České justice Hoppovu firmu Extend s.r.o najalo na základě výběrového řízení ještě předchozí vedení EK, a to za účelem prosazování zájmů komory. Podle Plášila posuzoval možný střet zájmů legislativní útvar EK, který ve smlouvě s firmou porušení zákonů neshledal.

Marek Benda již před nějakou dobou, když začala Česká justice okolnosti spolupráce zjišťovat, k věci uvedl, že s Hoppem jej pojí dlouholetá známost a celou věc považuje za důsledek boje mezi jednotlivými skupinami exekutorů. „Je to bitva uvnitř EK. S Alanem spolupracuji 25 let, dělá pro mne jen komunikaci na sítích. S komorami se stýkám sám“, uvedl Benda pro Českou justici.

„S Markem Bendou se znám od dob dospívání před rokem 1989 a pracuji pro něj na různých pozicích od roku 1993. Dělal jsem tajemníka klubu KDS v PSP, pomáhal jsem jemu i jeho otci Václavu Bendovi ve volebních kampaních atd. Proto, když jsem si chtěl v roce 2017 zjednodušit vstup do Poslanecké sněmovny, obrátil jsem se právě na něj. Domluvili jsme se, že mu za minimální úplatu budu radit se správou jeho Facebooku a stanu se jeho asistentem. Jako vlastník Extend s.r.o. poskytuji Exekutorské komoře poradenské služby na základě výběrového řízení od roku 2015“, napsal Hopp České justici. Podle něj jednání s Markem Bendou vede výhradně vedení EK, proto střet zájmů v práci pro Bendu a zároveň komoru nespatřuje.

(pd)