Profesor Aleš Gerloch Foto: archiv

Zeman oficiálně nominoval Gerlocha na ústavního soudce

Prezident Miloš Zeman dnes oficiálně navrhl Senátu na ústavního soudce prorektora Karlovy univerzity Aleše Gerlocha. Návrh byl doručen do horní komory parlamentu dnes ráno, uvedla senátní tisková tajemnice Eva Davidová. Není jisté, že nominace bude úspěšná. Proti ní se už veřejně postavili lidovci, TOP 09 nebo zástupci klubu Senátor 21 mimo jiné s poukazem na Gerlochovu blízkost Zemanovým postojům. Senát má o návrhu rozhodnout do dvou měsíců.

Vedení lidovců počátkem února svůj nesouhlas s Gerlochem zdůvodnilo tím, že není jisté, zda by garantoval kvalitu práce Ústavního soudu, později se k nim připojili zástupci TOP 09.

„Gerloch je ideální advokát, už jsme se mnohokrát přesvědčili, že obhájí prezidentovi prakticky cokoli. Pro výkon funkce ústavního soudce to však nepovažuji za nejlepší předpoklad, soudce musí mít smysl pro spravedlnost a prosazovat ji i proti tlaku politiků,“ řekl senátor a místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin.

Pro Gerlocha podle předsedy hnutí STAN Petra Gazdíka tak nebude hlasovat většina senátorského klubu Starostů, v němž jsou i zástupci TOP 09. Spolu s lidovci a členy klubu Senátor 21 mají tyto frakce v jednaosmdesátičlenné horní komoře dohromady 39 senátorů, tedy necelou polovinu.

Předseda senátorů ODS Miloš Vystrčil předpokládá, že jeho klub si Gerlocha pozve na své jednání, kde se seznámí s jeho názory na fungování Ústavního soudu nebo na změny ústavy, a pak se dohodne na společném stanovisku. Možné také je, že se senátoři budou rozhodovat individuálně.

Zeman počátkem února v televizi Barrandov uvedl, že ctí Gerlochovu odbornost a považuje ho za uznávanou právní autoritu. „Pokud jsou (senátoři) takoví ubožáci, že je spíše zajímá, kdo co navrhuje, než kdo je navrhován, tak to svědčí jen o jejich úrovni, o jejich charakteru a polemizovat s těmito ubožáky opravdu nemá cenu,“ řekl prezident.

Nový ústavní soudce má nahradit Jana Musila, který koncem ledna Ústavní soud opustil ze zdravotních důvodů. S Gerlochem jako svým nástupcem souhlasil.

Třiašedesátiletý ústavní právník Gerloch je prorektorem Karlovy univerzity pro akademické kvalifikace. V letech 2006 až 2014 byl děkanem Právnické fakulty UK, na fakultě nyní vede katedry teorie práva a ústavního práva. Je místopředsedou Legislativní rady vlády ČR. Loni neúspěšně kandidoval do Senátu jako nezávislý v Praze 12.

(čtk)