Ještě v pozici předsedy Vrchního soudu v Praze Foto: Eva Paseková

Změny v justici: Kdo nahradí končící předsedy vrchních soudů?

Výměna v čele Nejvyššího správního soudu (NSS) odstartovala proces personálních změn v justici, na jehož konci bude kompletní obměna vedení všech krajských a vyšších soudů během následujících dvou let. Stávajícím předsedům totiž budou průběžně končit jejich mandáty, někteří pak uvažují dokonce o dřívější výměně.

Sedmého února uplyne lhůta pro přihlášení se kandidátů do výběrového řízení na obsazení funkce předsedy Krajského soudu v Ostravě. Stávající předsedkyni Ivě Hrdinové končí letos její sedmiletý mandát.

V září uplyne sedmileté funkční období také předsedovi Vrchního soudu v Olomouci Robertu Grygovi a následovat bude krátce po něm předseda Vrchního soudu v Praze Jaroslav Bureš. Proces výběru na obě místa se tedy spustí letošní rok.

V roce 2020 se budou vybírat předsedové hned čtyř, a dokonce možná i pěti krajských soudů. V čele královehradecké justice skončí v červnu 2020 Jan Čipera, v říjnu pak předsedové krajských soudů jihočeského a plzeňského, Milan Tripes a Miloslav Sedláček, a Městského soudu v Praze Libor Vávra. V jeho případě je však otázkou, zda neodejde na jiný post v justici dříve.

Vávra místo Bureše?

Prezident Miloš Zeman totiž zmínil Vávru jako svého dalšího kandidáta na soudce Ústavního soudu. Mezi soudci se totiž dlouhodobě mluví o dalším ústavním soudci, který uvažuje o rezignaci ze zdravotních důvodů obdobně, jako učinil Jan Musil. Není vyloučen ani Vávrův příchod na Vrchní soud v Praze po Jaroslavu Burešovi.
Mimochodem, jako o dalším uchazeči o uvolněnou Burešovu židli se mezi zdejšími soudci mluvilo i o Josefu Baxovi. Baxa, sám původně trestní soudce, navíc krátce na tomto soudu působil. Před vznikem NSS sem přešel na krátkou dobu se souhlasem tehdejšího předsedy Stiboříka, aby se mohl automaticky stát soudcem NSS.

V roce 2021 se pak proces personální obměny v čele krajských a vyšších soudů uzavře výběrem nových předsedů krajských soudů v Brně a Ústí nad Labem.

Žádný z funkcionářů nesmí svůj mandát opakovat, není však vyloučen jeho přechod na jiný z předsednických postů. Všechny funkcionáře bude do jejich funkcí jmenovat prezident Miloš Zeman. Ten již v minulosti odmítl jmenovat kandidáta na předsedu, který vyhrál výběrové řízení a byl mu navržen ke jmenování. V roce 2014 se to týkalo kandidáta na předsedu Krajského soudu v Ústí nad Labem Jana Veselého.

Petr Dimun