Kosovský zpravodajský server Kallxo.com minulý týden přinesl zprávu o tom, že soudce Mikula v hlavním městě Prištině povečeřel s advokátem Arianitem Kocim Reprofoto Kallxo.com

Český soudce v Kosovu čelí kritice kvůli schůzce s advokátem

Český soudce Vladimír Mikula, který působí v kosovském zvláštním tribunálu pro válečné zločiny, čelí kritice za večeři s advokátem možných obviněných. Mediálně sledovaný případ vyvolal v Kosovu pochybnosti o soudcově nestrannosti. Informoval o tom server Balkan Insight. Mikula se k případu nechtěl osobně vyjádřit.

Kosovský zpravodajský server Kallxo.com minulý týden přinesl zprávu o tom, že soudce Mikula v hlavním městě Prištině povečeřel s advokátem Arianitem Kocim, který hájí dva bývalé vysoké velitele Kosovské osvobozenecké armády (UÇK) Rrustema Mustafu a Samiho Lushtakua. Kosovský zvláštní soud (KSC) přitom oba Kosovany vyslýchal ohledně zločinů, které by mohly být předmětem obžaloby.

Podle neziskové organizace Centrum pro humanitární právo by si soudci zvláštního tribunálu, který bude soudit bývalé příslušníky UÇK za zločiny spáchané během války v Kosovu v letech 1998 až 1999, měli lépe hlídat, s kým se scházejí, aby nemohli být obviněni z podjatosti. „I když by to byla společenská večeře, soudce by svým chováním mimo soud měl chránit a podporovat důvěru veřejnosti a stran (zapojených do případů) v nestrannost svou i soudnictví obecně,“ uvedl spolupracovník této organizace Amer Alija.

Právník Arianit Koci kosovským médiím řekl, že na veřejném místě byl se svou manželkou, přáteli a trenérem z posilovny a že nevěděl, že bude u stolu sedět i Mikula.

KSC potvrdil, že Mikula byl jmenován jedním z jeho mezinárodních soudců. Podle něj soudci „mají vykonávat pouze oficiální úkony, které si vyžádá předsedkyně (Ekaterina) Trendafilovová“. „Soudci Mikulovi nebyl případ přidělen, tudíž nejsme v pozici, abychom to jakkoliv dále komentovali,“ uvedla mluvčí KSC Angela Griepová.

Předsedkyně soudu Trendafilovová vydala ve středu prohlášení, v němž zdůrazňovala, že Mikula nemá přístup k žádným důvěrným informacím o činnosti KSC ani o Úřadu zvláštního prokurátora, který je součástí tribunálu. „Zdůrazňuji zásadu KSC zajišťovat bezpečné, nezávislé a nestranné procesy,“ řekla.

Mikula se k případu nechtěl osobně vyjádřit. Tiskový úřad tribunálu uvedl, že prohlášení k případu již vydala předsedkyně Trendafilovová a že český soudce nepovažuje za vhodné věc dále komentovat.

České ministerstvo spravedlnosti podle své mluvčí Lucie Machálkové nemá o incidentu zatím bližší informace, a tudíž se k případu nemůže vyjádřit. Soudce je podle ní také momentálně z důvodu účasti na zahraniční misi dočasně zproštěn výkonu funkce soudce.

Prohlášení Justiční a policejní mise EU v Kosovu (EULEX) uvedlo, že Mikula momentálně v této organizaci zastává pozici justičního dohlížitele, a proto „v souladu se současným mandátem EULEXu nemá žádnou výkonnou soudní funkci“. Soukromé aktivity Mikuly odmítla mise komentovat.

Zvláštní tribunál pro Kosovo byl po mnoha odkladech a silném nátlaku mezinárodního společenství na kosovské představitele zřízen v roce 2017. Bude soudit bývalé velitele UÇK, která koncem 90. let vedla ozbrojený boj za odtržení tehdejší srbské provincie Kosovo. Během války se její členové podíleli na masových vraždách, únosech, nezákonném věznění a sexuálně motivovaném násilí. Žádná konkrétní obvinění však zatím soud nevznesl. KSC je součástí kosovského soudnictví, ale z bezpečnostních důvodů sídlí v nizozemském Haagu a jeho členové jsou zahraniční soudci.

V roce 2014 kosovský deník Koha Ditore tvrdil, že česká prokurátorka Jaroslava Novotná mise EULEX je zapletená do případu údajného ovlivňování soudu a korupce. Novotná coby tehdejší hlavní žalobkyně mise byla podezřelá z braní úplatků za zastavení trestního stíhání v nejméně třech případech. Následné vyšetřování ale žádné provinění Novotné neprokázalo.

(čtk)