Emoji v případu prostituce Foto: Facebook

Emoji v soudních rozhodnutích? Nejen USA se objevují čím dál častěji

Při razii v oblasti Bay Area v USA se státní zástupci snažili obžalovanému dokázat účast na nelegální prostituci pomocí emoji, tedy „smajlíků“, které posílal ze svého mobilního telefonu. Šlo například o zprávu: „Týme, chci dnes práci snů,“ přičemž za větou byl umístěn obrázek dámské boty na podpatku, koruny a balíku peněz. Podle žalobců zpráva dokazuje, že obžalovaní měli mezi sebou pracovní vztah, upozornil technologický server The Verge.

Emoji jsou ideogramy nebo smajlíky používané v elektronických zprávách a na webových stránkách. Poprvé se začaly používat v Japonsku. Slovo „emodži“ doslovně znamená „obrázek“. V soudních rozhodnutích se objevují čím dál častěji. Mezi lety 2004 a 2019 došlo k exponenciálnímu růstu počtu emoji a emotikonů v soudních rozhodnutích, přičemž téměř třetina z nich stojí v rozhodnutích z minulého roku, upozorňuje profesor Eric Goldman z Univerzity Santa Clara, který zkoumal počet smajlíků ve stanoviscích amerických soudů. Emoji se zatím objevují pouze jako podpůrné důkazy, i tak jejich význam v americké justici stále sílí. Nejvíce se objevují v případech, týkající se sexuálního obtěžování, objevily se ale i v případech vraždy či loupeže.

Nejčastěji se v rozhodnutí emoji a emotikony uvádí jako důkaz o stavu mysli obžalovaného nebo jako ilustrace vztahu mezi obětí a obžalovaným. „K tomu dochází nejen v oblasti trestního práva, ale například i v civilním řízení v oblasti smluvních vztahů,“ uvedl Goldman.

V roce 2017 museli dva lidé v Izraeli zaplatit pokutu několik tisíc dolarů poté, co soud rozhodl, že posílali emoji majiteli domu které ukazovaly, že mají úmysl si nemovitost pronajmout. Poslali například obrázek veverky, komety nebo šampaňského a poté se přestali majiteli jakkoliv ozývat. Soud uvedl, že majitelé oprávněně očekávali, že nájemníci počítají s tím, že si byt pronajmou.

Při výše zmíněném případu prostituce byl k případu přizván znalec specializující se na obchodování s lidmi. Smajlíky zobrazující tašku peněz a podpatky podle něj podporují teorii, že mezi obžalovanými šlo o byznys týkající se prostituce. Koruna pak svědčí o tom, že zprávu měl posílat „pasák“. Emoji opět sloužily pouze jako podpůrný důkaz.

(epa)