Aleš Gerloch v Senátu

Gerloch nebude ústavním soudcem, v Senátu utrpěl debakl

Právník Aleš Gerloch se nestane ústavním soudcem. Nominaci prezidenta Miloše Zemana dnes výrazně odmítli senátoři. Pro Gerlocha hlasovalo pouze 19 senátorů z 64, kteří se volby zúčastnili. Vadila jim zejména kandidátova minulost a jeho celkový morální profil.

Gerloch po debaklu uvedl, že se ke kandidatuře nechal přesvědčit předsedou Ústavního soudu a že čekal, že hlasů dostane více. Je ale rád, že se vrátí ke svým studentům. „Domnívám se, že se hlasovalo více o prezidentovi a jeho kancléřovi, než o mně,“ dodal.

Garanční ústavně právní výbor minulý týden Gerlochovu kandidaturu podpořil, naopak výbor pro lidská práva ji těsnou většinou odmítl.
Kandidáta dnes přišel coby předkladatel představit prezidentův kancléř Vratislav Mynář. „Ať zvítězí životní zkušenosti nad osobnostními animozitami,“ řekl senátorům před hlasováním. Jeho volání nakonec nebylo vyslyšeno.

Po úvodním představení Gerlocha na plénu následovaly v rámci schůze projevy jednotlivých senátorů, které byly vesměs kritické. Zdeněk Papoušek (za KDU-ČSL) uvedl, že pro kandidáta hlasovat nemůže. „Člověk, který se označuje jako reformní komunista v době normalizace, chce být garantem ústavního pořádku. Proto je pro mě profesor Aleš Gerloch osobou nepřijatelnou,“ řekl na plénu.

Podle senátora Marka Hilšera panují o Gerlochovi pochybnosti. „V této společnosti najdeme řadu odborníků, o kterých bychom tyto pochybnosti mít nemuseli a proto ho nepodpořím,“ dodal.

Hilšer se také ptal, proč Gerloch ve svém životopise neuvedl některé podle něj kontroverzní vysoké školy, na kterých působil a jako příklad uvedl některé soukromé univerzity. Nominant na to reagoval, že uvedl pouze školy, které podle něj v jeho kariéře nebyly marginální.

Václav Láska (SEN 21) kritizoval, že se Hrad pokouší o ovlivňování justice a vrátil se ve svém projevu k nedávné kauze Mynáře, který se sešel s několika soudci a prezentoval jim stanovisko Hradu v konkrétních kauzách. Mynář ovlivňování soudců odmítl a odkázal na usnesení podvýboru pro justici Poslanecké sněmovny. Senátor Dienstbier ovšem reagoval, že výbor pouze konstatoval, že soudci ovlivněni nebyli. Že se o to Hrad pokoušel, o tom podle něj nemůže být sporu.

Averze kvůli Zemanovi?

Šéf senátního klubu Starostů a nezávislých Petr Holeček zamítavé stanovisko klubu před plenární schůzí zdůvodnil tím, že u kandidáta jsou důležité jeho morální postoje a minulost. Gerloch je kritizován za to, že do KSČ vstoupil na začátku 70. let a Česká justice už dříve informovala, že se o něj zajímala StB. Kritici mu také vytýkají, že vystupuje spíše jako advokát a obhájce kroků prezidenta Miloše Zemana. Sám Gerloch politickou angažovanost odmítá. „Mnozí senátoři projevili určité pochybnosti nad způsobilostí pana profesora Gerlocha tuto funkci vykonávat. Neřeknu, jak se náš klub domluvil, protože hlasování je tajné. Všichni senátoři a senátorky budou hlasovat tak, jak jim velí jejich osobní svědomí, vědomí i zodpovědnost,“ doplnil předseda osmnáctičlenného klubu Starostů Holeček.

Podle bývalého státního zástupce a předsedy senátorského klubu ČSSD Miroslava Antla je Senát rozdělený a těsný výsledek se dal očekávat. Vadí mu, když mají senátoři ke Gerlochovi averzi jen kvůli tomu, že ho navrhl prezident Zeman. „Bude Senát odmítat všechny kandidáty navržené tímto prezidentem?“ zeptal se na tiskové konferenci řečnicky s tím, že sociální demokraté mají volné hlasování. V klubu jich je třináct.

Šéf osmnáctičlenného senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil označil na tiskové konferenci před hlasováním postoj klubu jako „lehce rezervovaný“. „Je vnímán jako znalec Ústavy a ústavního práva, někteří senátoři mají výhrady k jeho pevnosti osobnosti,“ uvedl. V úterý se senátoři ODS , ale i Starostů měli možnost s Gerlochem setkat.

Čtěte také: Klíčový výbor Senátu podpořil Gerlocha na ústavního soudce

Předseda patnáctičlenného lidoveckého klubu Petr Šilar avizoval, že většina senátorů je proti nominaci Gerlocha. „Je mužem těch, kteří jsou u moci a vadí mi jeho členství v komunistické straně,“ uvedl.

Nezpochybnitelný odborník

Podle hnutí ANO je Gerloch nezpochybnitelným odborníkem, uvedla předsedkyně sedmičlenného klubu Zdeňka Hamousová a na tiskové konferenci mu vyjádřila jednoznačnou podporu. Místopředseda klubu Jaroslav Větrovský doplnil, že důležitým vodítkem při rozhodování bylo stanovisko ústavně-právního výboru.

Mezi Gerlochovými přednostmi jeho zastánci dlouhodobě vyzdvihovali zejména odbornost –  je prorektorem Karlovy univerzity, vedoucím kateder teorie práva a ústavního práva a místopředsedou Legislativní rady vlády.

Zeman tak nyní bude muset navrhnout Senátu nového kandidáta na ústavního soudce, jichž zůstává jen 14. Nový ústavní soudce má nahradit Jana Musila, který koncem ledna Ústavní soud opustil ze zdravotních důvodů.

Eva Paseková