Prezident Miloš Zeman Foto: archiv Hradu

Kněžínek vyhověl Zemanovi, stěžuje si na postup státního zastupitelství v kauze Bartíka

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) podal stížnost pro porušení zákona v souvislosti s odložením trestního oznámení Hradu na brněnského politika Svatopluka Bartíka. Vyhověl tak návrhu, který mu dal prezident Miloš Zeman. Dnes to sdělil hradní právník Marek Nespala. Bartík napsal v roce 2017 na facebooku, že Zeman má rakovinu a zbývá mu pár měsíců života.

Bartík zveřejnil svůj příspěvek o Zemanově zdravotním stavu před blížícími se prezidentskými volbami. Hrad na něj podal trestní oznámení pro podezření z pomluvy a poškozování cizích práv. Policie věc loni v prosinci odložila, proti čemuž si Hrad neúspěšně stěžoval u dozorujícího státního zástupce Arneho Nekuly. Zeman se pak podle právníka rozhodl obrátit na Kněžínka.

„Podnětu bylo vyhověno a ministr spravedlnosti podal dne 4. března k Nejvyššímu soudu stížnost pro porušení zákona,“ uvedl Nespala. Stížnost směřuje v neprospěch podezřelého, tedy Bartíka.

Ministerstvo spravedlnosti zveřejnilo anonymizovaný text stížnosti na svémwebu. Z dokumentu vyplývá, že podle ministrova názoru nebyly splněny zákonné podmínky k odložení Zemanova trestního oznámení, protože podezření ze spáchání trestného činu nebylo rozptýleno. Státní zástupce tak podle Kněžínka při zamítnutí prezidentovy následné stížnosti nedostál svým povinnostem.

„Poznatky shromážděné ve spisovém materiálu přitom jednoznačně prokazují, že informace zveřejněné podezřelým (Bartíkem) o zdravotním stavu poškozeného (Zemana) byly nepravdivé,“ konstatoval ministr. Bartík si podle něj musel být vědom závažnosti a dopadu svého jednání včetně možného vyvození trestní odpovědnosti. Ministr dále poznamenal, že policie by měla v dalším řízení blíže zkoumat Bartíkovu motivaci.

Policisté ověřovali Zemanův zdravotní stav na základě posudku znalce Pavla Šlampy, který vycházel mimo jiné ze zprávy vypracované v listopadu 2017 lékařským konsiliem. V posudku napsal, že vyšetření nepotvrdilo pokročilý ani raný zhoubný nádor.

Nespala: Nepravda od zdroje, co jí má od zdroje

Nespala trvá na stanovisku, že se Bartík dopustil trestného činu, a to zřejmě se zlým úmyslem. „Tuto zjevnou nepravdu prozdrojoval pachatel tak, že řekl, že ji má z důvěryhodného zdroje, který ji má ověřenou svým důvěryhodným zdrojem. To by každý mohl říct o každém všechno, a potom by ten trestný čin (pomluvy) ztrácel smysl,“ podotkl advokát.

Státní zástupce Nekula ani policie zlý úmysl neshledali. Nekula kromě jiného uvedl, že Bartíkův profil na facebooku byl neveřejný, politik tedy nijak neovlivnil jeho masové šíření, a naopak svůj příspěvek v krátké době stáhl. Ohledně možného poškození cizích práv státní zástupce dospěl k názoru, že faktické následky nebyly u Zemana doloženy, a to ani v osobní či rodinné rovině.

Zeman vede s Bartíkem u Městského soudu v Brně civilní soudní při, která byla přerušena kvůli prověřování trestního oznámení. Poté, co policie věc odložila, rozhodl soud o pokračování sporu. Hrad se nyní proti tomuto rozhodnutí odvolal, a to právě s ohledem na stížnost podanou ministrem. Odvolání bude řešit Krajský soud v Brně.

„Je tady nové řízení, nová skutečnost. Takže jsme 11. března podali odvolání s tím, že důvody pro přerušení civilního řízení trvají,“ vysvětlil Nespala. Doplnil, že ve sporu hodlá Hrad pokračovat, až bude o trestněprávním aspektu věci „rozhodnuto se skutečně konečnou platností“. Zeman se žalobou domáhá vedle omluvy také náhrady nemajetkové újmy ve výši pěti milionů korun.

Bartík své vyjádření na facebooku zdůvodnil tím, že Zeman tehdy znovu kandidoval na prezidenta a veřejnost měla právo vědět, jak na tom zdravotně je. Své tvrzení později z internetu stáhl s tím, že nečekal takovou vlnu negativních reakcí na sebe ani na prezidenta.

(čtk)