Ministryně financí Alena Schillerová Foto: archiv

Ministryně financí se v Brně setkala s podnikateli. Došla řeč i na oddlužení podnikatelů a firem

Podnikatelé z Brna a jeho okolí měli na konci ledna možnost setkat se s ministryní financí Alenou Schillerovou a poslechnout si její názory na různá ekonomická témata. Konference pořádaná mediální skupinou Mafra byla zaměřená především na českou daňovou politiku. Kromě daní a státního rozpočtu na roky 2019 a 2020 se ovšem diskutovalo i o dalších oblastech, jež jsou sice mediálně méně pokrývané, ale rovněž velmi důležité.

Jednu takovou zmínil ve své otázce směrem k ministryni financí také výkonný ředitel společnosti Insolvence 2008, a.s., jenž se zajímal o to, zda Alena Schillerová považuje za správný krok úplné oddlužení podnikatelů a firem. Poukázal tak na návrh směrnice Evropské unie, kterou by Evropský parlament měl schválit ještě před květnovými eurovolbami.

Dokument počítá s tím, že by podnikající fyzické osoby mohly dosáhnout na oddlužení ve tříleté lhůtě. To je dokonce o dva roky méně, než je nyní v Česku potřeba u nepodnikatelů. Ministryně financí má v otázce oddlužení podnikatelů jasno. Na položený dotaz odpověděla, že ho nepovažuje za férové. Zároveň však dodala, že problematika insolvencí a bankrotů není v její gesci.

Pokud bude evropská směrnice o preventivních restrukturalizačních rámcích přijata, bude muset Česko možná znovu upravit insolvenční zákon. Někteří politici se ale už nyní obávají rizika zneužití nových pravidel či přílišného znevýhodnění postavení věřitelů ve srovnání s dlužníky.

Část podnikatelů přítomných na konferenci v diskuzi s ministryní financí rovněž připomněla administrativní zátěž, kterou jim přináší zaměstnávání osob v exekuci nebo insolvenci. Takoví pracovníci navíc bývají podle zaměstnavatelů méně motivováni, aby si vydělali dodatečné peníze například na odměnách za dobrou práci či na přesčasech.

Ministryně financí podnikatele na setkání dále ujistila, že vzhledem k očekávanému zpomalení hospodářského růstu bude prosazovat rozpočtové škrty. Ty by měly mimo jiné spočívat v propouštění státních zaměstnanců. „Začali jsme mrtvými dušemi, ale teď budeme tnout do živého. Musíme, pokud se nechceme dostat do situace, že budu muset škrtat jako mí předchůdci,“ uvedla Schillerová.

Státní rozpočet v posledních letech končil i díky mimořádně příznivé ekonomické situaci lépe, než ministerstvo financí původně plánovalo. S tím však může být podle Schillerové konec. Střednědobé rámce rozpočtu počítají pro roky 2020 a 2021 se schodkem 40 miliard korun, není ale jisté, že se podaří takový výsledek dodržet. „Udělám pro to všechno, i když už teď vím, že to bude velký problém a budou velké debaty,“ řekla v Brně ministryně financí.

Autor: Insolvence 2008 a.s.